Ezért fontos a terhesvitamin

A népesség egyre nagyobb körében jellemző, hogy az egészséges táplálkozás mellett (vagy épp annak kiegészítéséért) valamilyen komplex multivitamin készítményt is beépítenek a mindennapi étkezésükbe.

Ez egy remek dolog, hisz a mai zöldségek és gyümölcsök már csak töredékét tartalmazzák a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak az évtizedekkel ezelőtti mennyiséghez képest. Emiatt egy multivitamin készítmény nem is feltétlen pluszt ad, csak pótolja azt, ami az élelmiszerekből mára már hiányzik. A babavárás azonban egy különleges időszak az életben, nagyon sok szempontból, köztük a szükséges vitaminok és ásványi anyagok összetételét tekintve is. Épp ezért jöttek létre az úgynevezett terhesvitamonik, melyeket kimondottan a várandóssághoz állítottak össze. Számtalan gyártó, többfajta termékét lehet kapni, ezt mindenkinek magának eldöntenie, hogy melyik a szimpatikus, ám az nem lehet kérdés, hogy valamelyikre mindenképpen szükség van.

Az első kérdés ezzel kapcsolatban legtöbbször az, hogy mikor érdemes elkezdeni. Nos mivel a fogantatás nem egy egzakt tudomány, a legszerencsésebb az, ha már a fogantatást megelőző 2-3 hónapban szedi a leendő kismama. Ezzel ugyanis már rögtön az elején kivédhető többek közt a velőcső záródási rendellenesség, ami a magzatban akár már kéthetes korban is kialakulhat, azaz ha csak akkor kezdik el szedni a vitamint, amikor már biztos a terhesség, megeshet, hogy az már késő.  Külön pozitívum, hogy a készítményekben található összetevők jótékony hatással vannak a teherbeesésre is, így mindenképpen időben ajánlott elkezdeni a szedését. Attól a pillanattól kezdve pedig a terhesség legvégéig szükséges a megfelelő adagolás, sőt léteznek olyan termékek, amelyeket szoptatás alatt is szedni kell. Természetesen a megfelelő típus kiválasztásában segít akár a védőnő, akár a leendő gyermekorvos, így nyugodtan kérjük ki véleményüket, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik vitaminkészítmény mellett.