Ezért érdemes sokat olvasni a gyereknek

A szakértők szerint a legtöbb, amit a gyerek későbbi jó iskolai teljesítményének érdekében tehetünk, ha rendszeresen olvasunk neki. Az esti mese sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint az elalvás megkönnyítését, ugyanis segíti a választékos beszéd elsajátítását, javítja a koncentrációt és fejleszti a képzelőerőt is.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb szülő mégis nyűgnek fogja fel, hogy egy fárasztó nap végén még le kell ülnie gyermeke ágya szélére, hogy a már tucatszor olvasott mesét újra felolvassa. Pedig a közös olvasás a szülőnek is lehet kellemes élmény, főleg, ha van, ami motiválja is.

A kutatók állítják, motiváció bőven van, hiszen rendkívül megkönnyíthetjük a gyermek dolgát a későbbiekben azzal az egyszerű dologgal, hogy olvasunk neki. Közvetlen összefüggést mutattak ki a rendszeres felolvasás és a tanulási képességek fejlettsége között.

Gyereknek olvasni
Gyereknek olvasni

Ez azonban csak akkor érvényes, ha a szülők maguk is tesznek némi erőfeszítést és nem csupán ledarálják a gyereknek a történetet. A különböző karakterek különböző hangokon történő megszólaltatása, a képek kielemzése, a hallottak, látottak átbeszélése közös élménnyé teszi a tanulásnak ezt a fontos fázisát.

A legjobb, ha hagyjuk, hogy a gyerek maga válassza ki a könyvet, amelyikből a mesét hallani szeretné. Így az érdeklődését tovább lehet lekötni, jobban belemélyül a történetbe és azt fogja érezni, hogy számít a véleménye. Könyvtárba járni már egészen kicsi gyermekkel is jó program lehet!