Ezért érdemes rendszeresen rágózni

Noha a rágózás hellyel-közzel már lassan ötezer éve az életünk része, modern formájában csak az utóbbi évszázadban terjedt el ennyire. Ebben nyilvánvalóan volt szerepe az ötvenes-hatvanas évek mozisztárjainak is, hiszen a rágózás egyfajta szimbólum volt, de ezt leszámítva is jó eséllyel megállíthatatlanul robogott volna a világsiker felé, hiszen kár is tagadni: rágózni egyszerűen csak élvezetes.

Hogy ki melyik ízt – és persze kiszerelést – preferálja, az már egyénenként változik, de kétségtelen, hogy az emberek nagy része gyakran hódol ennek a szenvedélynek. A helyzet az, hogy nagyon is jól teszik, ez ugyanis nem csak laza megjelenést kölcsönöz, de az egészségre is jó hatással van. Bár lehet, hogy meglepően hangzik, de annak ellenére is segítheti a kívánt alak elérését – illetve megtartását -, hogy a rágózás alapvetően éhessé tesz minket, hisz serkenti a gyomorsav termelését.

Ha ugyanis főétkezések után szorgalmasan használjuk, akkor azzal megakadályozzuk a nassolást – nem csak azért, mert tele van a szánk, hanem azért is, mert meg sem kívánjuk a különböző édességeket -. Ezen felül természetesen tisztítja a fogakat is, ám azt azért tartsuk észben, hogy a megfelelő technikával végzett fogmosást nem helyettesíti, sokkal inkább csak kiegészíti. Logikus érv a rágózás mellett az is, hogy erősíti a fogínyt és az állkapcsot. Ez valóban így van, s bár túl nagy mértékű izomgyarapodásra azért ne számítsunk, tényleg erősíti a rágásunkat. Van még egy óriási pozitív hozadéka ennek a szokásnak, mégpedig az, hogy csökkenti a stresszt. Ráadásul segítségével sokkal könnyebb lemondani a káros szenvedélyekről is, hiszen feszült pillanatokban nem kezdjük el például a körmünket rágni, vagy eszünkbe se jut rágyújtani. A nyáltermelés fokozásával pedig nem csupán a szájszárazság ellen hatásos a rágó, de a gyomorégést is csillapítja, mindemellett pedig az emésztést is segíti.