Extrém sportok és azok veszélyei!

Az extrém sportok az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Az ilyen tipusú tevékenységek alapjában véve abban különböznek az általános sportágaktól, hogy ezeknél sokkalta veszélyesebbek, valamint az esemény helyszíne, illetve a sportoláshoz szükséges felszerelések is formabontóak.

[wp_ad_camp_1]

Az extrém sportokat űző embereket gyakran nevezik adrenalin-függőknek is, hiszen a nem ritkán életveszélyes helyzetek nagy mennyiségű adrenalint szabadítanak fel a szervezetben. Az adrenalin nagy mennyiségű vagy intenzitású érzelmi feszültség hatására alakul ki. Ezzel együtt a boldogsághormonként emlegetett endorfin is szétárad az illetőben, s ezek egy sajátos elege egyfajta eufórikus állapotot idéz elő a sportolóban, aki ezek után újra és újra át akarja élni ezt a hihetetlenül örömteli érzést. Pszichológusok szerint, ahogyan az ember függhet alkoholtól, drogtól, vagy gyógyszertől, ugyanúgy függhet az adrenalintól is, így a vágyott élmény elérése érdekében újra és újra kockáztatják testi egészségüket, sok esetben pedig az egész életüket. Az adrenalin függőket környezetük igencsak csodálja bátorságuk miatt, azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy azok, akiknek szükségük van ezekre az extrém kalandokra a hétköznapokban akár depressziósak is lehetnek, ugyanis annyira unalmasnak találják a napi rutint, hogy képesek vásárra vinni a bőröket annak érdekében, hogy legalább egy rövid ideig jól érezzék magukat.

Extrém sport
Extrém sport

Az extrém sportoknak manapság már több alágazata is van, ilyenek például a téli sportok, a vizi- , a biciklis-, korcsolyás-, rolleres, valamint motorsportok. Hogy mi a közös mindezekben? Az, hogy mind veszélyeztetik úgy fizikai, mint lelki szempontból az emberek egészségét! Ha valaki hagyja, hogy eluralkodjon rajta az adrenalin-függőség, akkor bizony azzal is számolnia kell, hogy komoly hangulatingadozókat kell majd átélnie, arról nem is beszélve, hogy sohasem tudhatja biztosan, nem fog-e megsérülni egy-egy ilyen jellegű sportesemény alkalmával.