Extrém hőmérsékletek, hőstressz és kényszerű migráció

A MENA régió klímatudósítóinak együttműködésére épülő tanulmány a feltörekvő kánikulai jellemzők értékelésére irányult. A kutatócsoport a klímaprojektek elsőfajta multi-model együttesét használta, amelyet kizárólag a földrajzi területre terveztek. Ilyen részletes lefokozási vizsgálatok hiányoztak erről a régióról.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók ezt követően előrejelezték a jövőbeni forróságokat és a hőhullám-magnitúdó indexszel jellemezték őket. A modell eredmények és a megfigyelések közötti jó egyezés magas fokú bizalmat jelez a kánikula vetületeiben. „A szokásos üzleti útra vonatkozó eredményeink azt mutatják, hogy különösen az évszázad második felében példátlan szuper- és ultraszélső hőhullámok jelennek meg” – magyarázza George Zittis, a Ciprusi Intézet munkatársa, a tanulmány első szerzője. Ezek az események rendkívül magas, akár 56 Celsius-fokos és magasabb hőmérsékleteket is magukban foglalnak városi környezetben, és több hétig is eltarthatnak, potenciálisan életveszélyesek az emberek és az állatok számára. A század második felében a MENA lakosságának körülbelül a fele vagy körülbelül 600 millió ember lehet kitéve évente visszatérő extrém időjárási körülményeknek.

„A sérülékeny polgároknak nem biztos, hogy vannak eszközeik ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az ilyen zord környezeti feltételekhez” – teszi hozzá Jos Lelieveld, a Max Planck Kémiai Intézet igazgatója és a kutatócsoport vezetője. „Ezek a hőhullámok, valamint a regionális gazdasági, politikai, társadalmi és demográfiai hajtóerők nagy potenciállal rendelkeznek az északi hűvösebb régiókba történő hatalmas, kényszerű migráció előidézésére.” Az ilyen szélsőséges hőségesemények elkerülése érdekében a tudósok azonnali és hatékony éghajlatváltozás mérséklő intézkedéseket javasolnak.