Európai Egészségbiztosítási Kártya és az utasbiztosítás

Külföldi utazásainkhoz elengedhetetlenül szükséges valamilyen biztosítást kötnünk. Ezen okból egyrészt kiválthatjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve köthetünk utasbiztosítást. Vegyük sorra, hogy ezek mire valók.  E két biztosítási formával kapcsolatban az alábbiakat kell tudnunk.

[wp_ad_camp_1]

  1. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak szerződött szolgáltatóihoz lehet fordulni, míg a biztosítással magáncégek ellátásai is igénybe vehetők.
  2. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az orvosi szempontból szükséges eljárások költségét fedezi, míg a biztosító társaságokkal kötött utasbiztosítás esetén a biztosító minden olyan kiadást (pl. hazaszállítás költsége) fedez, amelyre az utasbiztosítási ajánlat szerint szerződünk.
  3. Abban az esetben, ha az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokosának kezelése indokolt, azt meg kell kapnia a költségekre való tekintet nélkül. Ezzel szemben az utasbiztosítás a szerződés fajtájától függően tartalmaz erre vonatkozóan valamilyen limitet.
  4. A biztosítás az önrészt is fedezi, ezzel szemben az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében ezt a páciensnek kell fizetnie.
  5. Egyes tagállamokban az Európai Egészségbiztosítási Kártya tulajdonosának az ellátás költségeit meg kell előlegeznie, míg a biztosítással rendelkezők esetében ez a kötelezettség a biztosítótársaságot terheli.
Európai egészségbiztosítási kártya
Európai egészségbiztosítási kártya

Jó tanács, hogy utasbiztosítás megkötése előtt mindenképpen tájékozódjunk több biztosítótársaságnál, hasonlítsunk össze több ajánlatot, figyeljünk oda, hogy pontosan milyen biztosítási elemeket (poggyász, hazaszállítás, stb.) tartalmaz, és az milyen összeghatárig terjed ki a biztosítási ajánlat tartalma szerint, mérlegeljünk, és csak ezután hozzuk meg a végleges döntésünket.