Európa virágoskertje

Hamarosan itt a tavasz és a kiskertekben, parkokban előbújnak az első tavaszi virágok: krókusz, nárcisz, jácint, tulipán. A tulipánt mindannyian ismerjük mi is  a kertekből, színpompás virágai jól illenek a tavaszhoz. Azonban az igazi, festményre illő tulipánok Hollandiában nyílnak.

[wp_ad_camp_1]

Keukenhof (fordításban konyhakert) a világ legnagyobb virágoskertje. A hollandiai Lisse városka mellett található, Amszterdamtól délnyugatra. Hatalmas mérete miatt  Európa kertjeként is emlegetik. Évente körülbelül 7 millió darab virághagymát ültetnek el a  32 hektárnyi területen. A park minden év március végétől, május közepéig látogatható. A legpazarabb látványt április közepén, a tulipánok virágzásakor nyújtja. A tulipán nem csak egy virág, hanem Hollandia egyik jelképe is egyben.

A tulipán Ázsiából való, a törökök hozták be a kontinensre. A Németalföldön hatalmas üzletté nőtte ki magát  a tulipántermesztés, 1629-ben már ezer fajtáját ismertek. A 16. századi Hollandiában óriási tulipánmezőket alakítottak ki. A tengervízzel elárasztott területeket lecsapolták, és rájuk szélmalmokat építettek. A régebben víz borította területeken meseszép virágok nyílnak.

Keuknhof
Keuknhof

Hollandiában hozták létre a Keuknhof virágoskertet, mely a világ legnagyobb és legszebb parkja. A virágoskert 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.

Hollandiában a tavasz olyan színpompás a tengernyi virágtól, hogy turisták százezrei keresik fel a szemet gyönyörködtető virágmezőket, már nálunk, Magyarországon is több utazási iroda szervez utakat a virágmezők és Keukenhof megtekintésére. Ha valaki oda látogat, Amszterdam, a kiváló sajtok és a szélmalmok mellett érdemes időt szakítania a  páratlan szépségű virágokra is.