Ételek, amelyeket kötelező megkóstolni Lengyelországban

A lengyel konyha természetesen nem annyira elterjedt, mint az olasz, a francia vagy a spanyol, de mégis érdemes elindulni és felfedezni a lengyel éttermeket, ha Lengyelországban jár az ember. Biztosan nem lesznek szép és esztétikus fogások, itt inkább laktató és fűszeresebb ételekkel találkozhat.

[wp_ad_camp_1]

Az első lengyel étel a Pierogi, amely egy tésztaféle, amit mindenféle finomsággal töltenek fel. Általában olajban sütik, vagy forró vízben főzik ki, kapható édes, vagy sós ízben is. A Barszcz egy céklaleves, amely az orosz verziónál valamivel hígabb, a leve viszont fűszeres, hiszen répát, fokhagymát, gombát és céklát is tesznek a levesbe. Melegen és hidegen is előszeretettel fogyasztják, van, hogy éppen a pierogit használják betétként. A Zurek egy másik fontos lengyel leves, amely fehér kolbászokból, rozslisztből, füstölt húsokból, és főtt tojásból készül. Az italok közül a lengyel vodkát érdemes megemlíteni, a Zubrowkát, a Belvederét, és a Chopint, amelyeket hazánkban is szinte mindenki ismer. A Zapiekanki, más néven a lengyel meleg szendvics alapja egy nagydarab felvágott bagett, amelyre gombát, sonkát, és füstölt sajtot tesznek, majd ketchupot és majonézt öntenek a tetejére.

Oszcypek
Oszcypek

Az Oszcypek nevű ételt az utcán, de akár az aluljárókban is lehet kapni, amely csiga, briós és kúp alakúak, és azonnal fogyaszthatóak dzsemmel vagy akár grillezve is. A Krówka az egyik leghíresebb lengyel híresség, az ízletes karamelltéglákat hazánkban is szívesen rágcsáljuk. Lengyelországban a kompót és a kompót-lé is nagy szerepet kap ebédnél, így gyakran szolgálnak fel üdítő helyett kompótlevet, de érdemes vigyázni, mert a kompot Lengyelországban egy heroinos drogkoktél neve is. Végül, de nem utolsó sorban a Sliwki w Czkoladzie, amely egy íncsiklandozó csoki krémes, csoki burokban levő szilva.