Ételek, amelyek serkentik az agyműködést

Köztudott, hogy a januárt és a februárt az év legsivárabb, legdepressziósabb időszakának tartják számon. Lejártak az ünnepek, de még nincs itt a tavasz, hideg van, sötét és rideg minden. Ezért is fontos, hogy fokozottan figyeljünk ilyenkor a táplálkozásunkra és arra, hogy elegendő mennyiségű vitamint juttassunk be szervezetünkbe.

[wp_ad_camp_1]

Ha ennek szellemében teljes napi menüt szerelnénk összeállítani, akkor természetesen a tojással kell kezdenünk. A benne található nagy mennyiségű aminosavaknak köszönhetően agyunk már a reggeli órákban nagyon hatékonyan fog működni, és egy egész napra megfelelő lendületet kapunk. Ha nem bírjuk ki ebédidőig, nyugodtan rágcsálhatunk közben olajos magvakat, vagy dióbelet. Az ezekben levő E-vitaminnak és magnéziumnak agyserkentő és energiaadó hatása van. Ebédre a legkézenfekvőbb választás a lazac, melyet a legjobb extra szűz olívaolajban kisütnünk, vagy megpárolnunk. Magas omega 3 savakat tartalmazó jellege miatt ez is kitűnően serkenti az agyat, stabilizálja kedélyállapotunkat. Fogyasszuk lehetőleg barna rizzsel.

Agyműködés serkentés
Agyműködés serkentés

Ha túl vagyunk a fő étkezésen, akkor célszerű kicsit pihentetni gyomrunkat, hogy fel tudja dolgozni a bevitt táplálékanyagot. A legjobb, ha estére nem eszünk nehéz ételeket, csak egy könnyű levest, vagy salátát. A vörös káposztával készült saláták, vagy akár a párolt káposzta is jó választás lehet. Mint az előbbiekben felsorolt ételek, ez is kitűnő hatással van agyműködésünkre és kedélyállapotunkra. Fontos, hogy jól zárjuk a napot, már csak azért is, hogy másnap legyen erőnk és kedvünk újra elkezdeni. Ha kívánjuk az édességet, inkább fekete csokoládét fogyasszunk a tejes helyett, ugyanis ez kitűnő antioxidánsnak és kedvcsinálónak minősül. Viszont ha gyengébb a gyomrunk, akkor ne közvetlenül lefekvés előtt, hanem inkább a nap többi részében fogyasszuk.