Észbontó tények az állatvilágból

Időnként megfeledkezünk arról, hogy az állatok milyen lenyűgözőek. Nem csak látványra érdekesek, de legtöbbjük fantasztikus képességekkel vagy adottságokkal is rendelkezik. Ezek a különleges tulajdonságok újra meg újra eszünkbe juttatják, mennyi csodára képes a természet.

[wp_ad_camp_1]

Nem a fehér bőrű emberek az egyetlenek, akiknek óvakodniuk kell az erős napfénytől. A vízilovak is ki vannak téve a napsugarak káros hatásainak, bár a természet gondoskodott arról, hogy védelmet nyújtson nekik. Egy vastag, pirosas, nyálkaszerű folyadékot termel a testük, ami kivédi a nap ártalmas sugarait.

Tudta, hogy valamennyi jegesmedve őse egy Írország területén élő medve volt? A tudósok szerint a bizonyos anyamedve az utolsó jégkorszak idején élt a mai ír földön, nagyjából 20 ezer évvel ezelőtt. A kutatók arra is fényt derítettek, hogy a tehenek jóval összetettebb lények, mint gondolnánk. Megállapították, hogy képesek az érzelmek értelmezésére, olyannyira, hogy azt is értik, ha az emberek kinevetik őket.

Állatvilág
Állatvilág

Meghökkentő, de igaz, hogy a teknősök a fenekükön keresztül is tudnak lélegezni. Bár csak néhány fajnál figyelhető meg, a kloákán át való légzésnek nagy szerepe van abban, hogy a teknős olyan sokáig a víz alatt tud maradni.

A hollók intelligenciájukkal kiemelkednek a madárvilágból. Kutatók és madármegfigyelők is megállapították, hogy még arra is képesek, hogy megvicceljék egymást. Huncutkodásért a japán makákóknak sem kell a szomszédba menniük, ők pusztán a játék kedvéért hógolyókat gyártanak.