Erre ügyelj a tavaszi nagytakarítás során

Amikor végre gyengülni kezd a tél ereje és a hosszú hónapok búskomor szürkeségét átveszi a napsütés és a természet elkezd éledezni, az embernek is egy csapásra jobb kedve lesz.

Ilyenkor aztán egy csapásra feltöltődünk energiával és buzog bennünk a tettvágy, nem véletlenül lett ekkora hagyománya a tavaszi nagytakarításnak. Ezzel ugyanis véglegesen kisöpörjük a telet és egy hatalmas rendrakással belevágunk az új, virágzó időszakba. A beltér mellett persze a kertet és az utcafrontot is illik kicsinosítani, így ez egy több napos projekt, amely során azért nagyon oda kell figyelni, hogy a hév és a lelkesedés nehogy valamilyen sérülésben, vagy netán balesetben csúcsosodjon ki. A tavaszi nagytakarítást mindenképpen érdemes a lomtalanítást megelőző hétre időzíteni, hisz sok esetben jóval több olyan kacatot szedünk össze, amitől végérvényesen megválnánk, mint ahogy az előzetesen gondoltuk volna.

Mielőtt belevágunk a kinti – kerti és utcai – munkálatokba, az első lépés mindig az legyen, hogy ellenőrizzük a szerszámainkat, segédeszközöket – mint amilyen például a létra – és a gépeinket, hogy minden megfelelően működik, és egyik sem igényel karbantartást. Ha bármilyen hibát észlelünk, akkor azt használat előtt javítsuk, vagy javíttassuk meg, ne intézzük el annyival, hogy erre az időszakra még jó lesz így, mert balesetveszélyes nem megfelelő eszközökkel dolgozni. Ugyancsak ügyeljünk a védőruha – kesztyű és szemüveg – használatára is, mert bár csábító a szikrázó napsütésben ezek mellőzése, ám nem véletlenül kötelezőek. A benti nagytakarítás általában veszélytelenebb, főként a vegyszerhasználatra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Lényeges, hogy a tisztítószereket soha ne keverjük – veszélyes gázok szabadulhatnak fel – és mindig tartsuk be a gyártó előírásait, melyet megtalálhatunk a csomagolásokon lévő címkéken.