Érdemes saját magunk megtermelni a zöldségeket?

Sokunkban felmerül előbb-utóbb a gondolat, hogy mi lenne, ha az elfogyasztott élelmiszer egy részét saját magunknak termelnénk meg inkább. Hiszen a mai zöldségek-gyümölcsök már korántsem olyan ízletesek és gazdagos ásványi anyagokban, mint régen, ennek egyik oka pedig kétségkívül a nagyüzemi előállítás.

Könnyű persze annak, aki családi házban él és nagy kertje van, gondolhatnánk, ám azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy kiskeretet bérelni szinte mindenkinek van lehetősége, bár tény, hogy bizonyos helyeken elég sokat kell hozzá utazni. De a helyzet az, hogy akinek ott a terület, az sem feltétlen áll neki, hiszen rengeteg munkával jár, ami persze egy csomó időt elvisz, az amúgy is rohanással teli életünkből. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember eljátszik a gondolattal, akkor hamar arra a következtetésre jut, hogy a gazdálkodás nagy anyagi ráfordítást igényel, no és az sem biztos, hogy a végén sikerrel zárjuk majd a szüretelést. Ez persze valóban így van, még a zöldség és gyümölcstermesztés is hordoz magában némi rizikót, ugyanakkor, ha okosan, megfontoltan csináljuk, akkor igenis nagy segítséget jelenthet a mindennapokban.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy csínján bánjunk a kezdeti lelkesedéssel. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor úgy döntenek, belefognak, akkor egyszerre akarnak mindent és az összes kapható magot elszórják, minden létező palántából ültetnek, hogy aztán végül semmiből ne legyen értékelhető mennyiség, ráadásul a fele be sem érik, mert nem tudunk rendesen odafigyelni arra, melyik növénynek mire is lenne szüksége. Az első években az a legbölcsebb, ha a legáltalánosabb dolgokra fókuszálunk és szerzünk egy kis gyakorlatot. Burgonya, vöröshagyma, paradicsom, paprika, ezek a legtöbbet használt alapanyagok és ha már ezt megtermeljük, akkor jóval előrébb vagyunk, mintha meg kellene venni. Emellé persze kísérleti jelleggel ki lehet próbálni egy-egy különlegesebb zöldséget, de koncentráljunk a lényegre. Ha ugyanis az első éveket siker koronázza, akkor sokkal nagyobb kedvvel bővítjük majd a repertoárt.