Érdemes méregtelenítenünk?

Az orvostudomány és a köznyelv egész mást ért méregtelenítés alatt. Míg ugyani a hétköznapi ember általában valamilyen – pl. lé böjt – kúrával történő salakanyag ürítést gondol a fogalom mögé, addig a szakemberek a valóban mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.

Az utóbbi években nagy divatja lett a különböző – hétköznapi értelemben értett – méregtelenítő, vagy béltisztító kúráknak, ám a vélemények mindig is nagyon megoszlottak ennek szükségességét illetően. A szakemberek véleményei szerint alapvetően semmi sem indokolja, hogy alávessük magunkat egy ilyen procedúrának, mégpedig egy igen egyszerű oknál fogva. A helyzet ugyanis az, hogy amennyiben a szerveink megfelelően működnek, akkor ezen állapot fenntartásához bőven elég, ha nem állítjuk őket kihívások elé. A májunk és a vesénk egészségének érdekében fontos, hogy ne fogyasszunk túlságosan zsíros, nehéz ételeket, és természetesen az alkohol bevitelt is a minimálisra kell csökkenteni. Vesénk optimális működéséhez pedig elengedhetetlen, hogy a nap minden szakában kellően hidratáltak legyünk, azaz ha a – megfelelő, főként vízből álló – folyadékpótlásra odafigyelünk, akkor már bőven eleget tettünk.

Egy-egy lé böjt kúránál sokkal hatékonyabb, ha étkezésink során megemelt mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ez nem csak a vitaminbevitel miatt rendkívül előnyös, de a rostokban gazdag táplálék az emésztésünkre is jótékony hatással lesz. Itt fontos megjegyezni, hogy bélproblémák, emésztési nehézségek esetén a rendszeres testmozgás is nagyon sokat segíthet. A különböző kúrákkal különösen vigyázzunk, ha valamely rizikócsoportba tartozunk (ilyen a cukorbetegség, szívproblémák, várandósság), mert komoly egészségügyi problémákat okozhat, ha nem megfelelő mennyiségben visszük be szervezetünkbe a különböző ásványi és tápanyagokat.