Érdemes beszélgetni a macskával is

Sokan furcsán néznek arra, aki az állataival társalog. Még annak ellenére is, hogy egyáltalán nem a jelenlegi állattartói divat eredménye ez. Az állatokkal való beszélgetés régen is jellemző volt. A házörzők, a pásztorkutyák vagy a lovak sokkal jobban kötődnek gazdájukhoz, közelebb érzik magukhoz az embert, ha folyamatos és különféle kommunikáció zajlik ember és állata között.

[wp_ad_camp_1]

A macskákkal való beszélgetés fontossága abban rejlik, hogy a macska hajlamos nagyon önző és öncélú módon viselkedni. Ez az alapállapota, ám a megfelelő neveléssel el lehet tántorítani a szemtelenségtől, kártékonyságtól. Ha szoros a kapcsolat a macska és gazad között, akkor a macska jobban nevelhető, ráadásul megértőbb lesz, így nem kell szankcionálni a későbbiekben. A macska nagyon ragaszkodó tud lenni, ám emelett néhányuk hajlamos az önállósodásra még a gazdája jelenlétében is. Ha már kicsi korától kezdve beszélve van a macskához, akkor hamar képes lesz megérteni, nagyjából mely beszéd mit jelent. A hangsúly, a hangmagasság és egyes szavak ismerete megkönnyíti a macska számára az eligazodást és megkönnyíti a macskatartó számára az állat irányítását. Ha sok beszédet hall, olyat, ami rá irányul, egy igen intelligens és könnyen tanítható kedvenc válik belőle.

Macska
Macska

A sok felé irányuló emberi beszédet halló macska nyugodtabb, érdeklődőbb és figyel arra, amit mondanak neki. Az egyáltalán nem biztos, hogy minden utasítást be is tart azonnal, ám sokkal több esély van rá, mint ha nem kommunikálnánk vele. Érdekesség, hogy azok a macskák, amelyekhez sokat beszél a gazdája, sokkal többet nyávognak, ráadásul igen változatos módon. Érzékelik, hogy az ember kommunikációja milyen változatos és igyekeznek idomulni hozzá. Sokkal többször „szólnak” akaratukról.