Érdekességek a spárgáról

Mára már hazánkban mindenki ismeri a spárga nevű zöldséget, hiszen a rengeteg ízletes, egészséges étel készíthető belőle. A görög nép már 2500 évvel ezelőtt felfedezték a spárgát, majd ezt követően a rómaiak is előszeretettel fogyasztották ezt a zöldséget. Érdemes megjegyezni, hogy a spárga elsősorban azért lett híres, mert kiválóan kezeli a fogfájást, méhcsípést.

[wp_ad_camp_1]

A spárga nevű zöldség rostokban gazdag, és mindemellett rengeteg vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat is tartalmaz, azonban a többi zöldséggel szemben a kalóriatartalma nagyon kevés. A zöldség legfőbb összetevője a víz, ezért 100 gramm spárga megközelítőleg csupán 20 kalóriát tartalmazhat. A piacokon, zöldséges üzletekben áprilistól egészen júniusig van lehetőség spárgát vásárolni, hiszen ebben az időszakban jelennek meg a friss hajtások, amit spárgasípoknak is szoktak nevezni. Megkülönböztetünk zöld és fehér színű spárgát, az íz és az egészség szempontjából lényegtelen, hogy melyik változatot vásárolja meg, hiszen mindkét fajta finom. Az eredeti spárga fehér színű, azonban, ha a föld felett növekednek, akkor színűk zölddé változik a napfény miatt.

Spárga
Spárga

A spárga vásárlása során érdemes oda figyelni arra, hogy a zöldségen ne legyenek barnás foltok, valamint, hogy a szára semmiképp se legyen üreges. Ajánlott megjegyezni, hogy a spárga kizárólag akkor friss, ha enyhe nyomás hatására levet ereszt. A spárgával finoman kell bánni, hiszen szára törékeny, azonban a fonnyadt zöldség könnyen és egyszerűen behajlítható. A zöldség legízletesebb része a feje, mivel a szára leginkább kesernyés rostokat tartalmaznak. Alumíniumedényben semmiképp sem érdemes spárgát főzni, mivel a hajtások elszíneződhetnek.