Érdekes tények a várandósságról

A várandósság a világon az egyik legszebb dolog. Ha az első babád várod, vagy már úgy mondd veteránnak számítasz a témában két-három gyerek után, akkor is van pár érdekes tény, amikről talán még nem tudtál.

[wp_ad_camp_1]

A fejlődő magzatról nem csak a szülők, de a kutatók is szeretnének minél többet megtudni. A magzatról ugyanis már így is számos izgalmas, furcsa vagy érdekes dolgot derítettek már ki. Valószínűleg te is hallottál már arról, amikor egy terhes nő azt mondja, hogy ő most kettő helyett eszik. Az igazság azonban az, hogy ezt semmi nem indokolja, ugyanis mindössze 300 extra kalóriára lenne szükség. Egy átlag nőnek pedig napi 1800-2000 kalóriát kell bevinnie, vagyis várandósan körülbelül 2100-2300 kalóriát. Érdekes továbbá, hogy Közép-Afrikában több iker születik, mint a világ többi részén, bár a kutatók még nem jöttek rá az okára. Az talán már kevésbé meglepő tény, hogy egy várandós nő méhe a harmadik trimeszterre görögdinnye méretűre tágul. A leghosszabb terhesség 375 napig, vagyis egy évig és tíz napig tartott. Megdöbbentő ez a szám, azonban tudni kell, hogy a babák körülbelül 5%-a érkezik a kiírt időpontban.

Várandósság
Várandósság

A magzat szíve először a negyedik hét vége felé dobban meg, ami ekkor még csak borsóméretű. A magzat szíve percenként 120-160-at dobban. A legtöbb anyuka a második trimeszterben kezdi érzékelni a magzat mozgását, azonban már jóval korábban megmozdul a kicsi, körülbelül a hetedik hét környékén. Három hétre rá, a tizedik hét környékén a baba reagál a külvilágra, vagyis az érintésre, hangokra. A körmök és a tejfogak csírái is ekkor tájt alakulnak ki. Az is érdekes, hogy a magzatvíz három óránként megújul. A terhesség vége felé a baba gyors iramban gyarapodik, akár másfél kilót is. Az utolsó hetekben pedig a baba felveszi a szülési pozíciót.