Előfordulhat, hogy a dohányzás nem kapcsolódik a demencia kockázatához

Nem kétséges, hogy a dohányzás károsítja az egészséget, és növeli rengeteg betegség és a korai halál kockázatát. Azonban egy idősebb felnőttet követő tanulmány nem talált kapcsolatot a dohányzás és a megnövekedett demencia kockázata között.

[wp_ad_camp_1]

A demencia az általános neve azoknak a feltételeknek, amelyek csökkentik a gondolkodást, emlékezést, és a másokkal való kölcsönhatásra való képességet. Ezek a tünetek arra a pontra is elérhetnek, hogy az emberek többé nem tudják elvégezni a mindennapi tevékenységüket és gondoskodni magukról. A közelmúltbeli megállapítás ellentmond számos korábbi tanulmánynak, amelyek a dohányzás és a demencia nagyobb kockázatához kapcsolódnak. Ennek oka lehet, hogy az új vizsgálathoz a Lexingtoni Egyetem kutatói másképp elemezték az adatokat. Olyan statisztikai módszert alkalmaztak, amelyet „versengő kockázatelemzésnek” neveztek, hogy lehetővé tegye a dohányzásnak a halálveszélyre gyakorolt ​​erős hatását.

Demencia
Demencia

Bár a demencia elsősorban az idősebbeknél jelentkezik, és a fogyatékosság egyik fő oka számukra, az egészségügyi szakemberek nem tartják az öregedés normális következményének. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka, és valószínűleg az esetek 60–70% -át teszi ki. Az Egyesült Államokban a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ becslése szerint az Alzheimer-kórban szenvedő 65 éves és idősebb emberek száma 2010-ben 4,7 millióról 2050-re 13,8 millióra emelkedik. A kiindulási helyzetben a vizsgált személyek egyike sem volt kognitívan károsodott. Az elemzés során a kutatók azt találták, hogy a dohányzás nem volt összefüggésben a demenciával. „Ahhoz, hogy világos legyen, semmilyen módon nem támogatjuk a dohányzást. Mi csak azt állítjuk, hogy a dohányzás nem tűnik a demencia okának ebben a populációban.” –mondják a kutatók.