Eljegyzési szokások

Az emberek eljegyzési szokásai rengeteget változtak az utóbbi években. Változatos események követik a lánykérést, mindenki más szokások szerint cselekszik, van aki egyéni szokásokat alakít ki ezen a téren is. Nem számít, hogy hogyan is történik az eljegyzés és annak előzményei és az utána következő dolgok, mert ezek az események életünk legszebb eseményei közé tartoznak. Cikkünkben bemutatunk néhány eljegyzési szokást.

[wp_ad_camp_1]

Magyarországon általában együtt megy a pár a gyűrűt kiválasztani,sok esetben egyedi készíttetésű gyűrűket választanak, tehát ők álmodják meg a modellt. Gyakran a lány szüleinél tartják meg az eljegyzést, ilyen esetben a meghívott személyeket meg szokták vendégelni, de olyan is előfodul, hogy csak nagyon kicsi létszámban ünneplik ezt az esemény, a szülőkkel. A vőlegény két csokor virággal érkezik a helyszínre. Az egyik csokor a menyasszonyé, a másik a menyasszony édesanyjáé, tehát az örömanyáé. A pár gyakran kisebb, jelképes ajándékokat kap ilyenkor. Ha nagyobb létszámú eseményről van szó, akkor gyakran érvénybe lép az ültetési rend. Természetesen a fiatal pár ül középül, vagy a fő helyen a vendégek pedig körülöttük. Az eljegyzés alatt a fiatal pár közös jövője a téma. Ilyen például az esküvővel kapcsolatos részletek, a nászút, a leendő lakóhely. Gyakran ilyenkor tegeződnek össze a fiatalok egymás szüleivel.

Eljegyzés
Eljegyzés

Egyes vallásoknál, nem csak a szülők, rokonok és barátok vesznek részt az eljegyzésen hanem a lelkész is, aki egy rövid szertartás alatt beszél a szerelemről és a házasságról a jelenlevőknek, valamint hasznos tanácsokkal látja el a fiatalokat a közös jövőjükkel kapcsolatban. Ezek után pedig következik a közös ebéd vagy vacsora, ami alatt lehet beszélni, énekelni és játszani. A jegyesség felbontásának jogi következményei is vannak. Például eltitkolt betegség vagy hűtlenség miatt felbontott jegyesség felbontása után vissza lehet igényelni az ajándékba adott értékes tárgyakat. A házasságra való lépést nagyon jól meg kell fontolni, nem csak az értékes ajándékok és a jogi következmények miatt, hanem saját boldogságunk érdekében is!