Eljegyzési szokások Magyarországon

Az emberek eljegyzési szokásai rengeteget változtak az utóbbi években. Változatos események követik a lánykérést, mindenki más szokások szerint cselekszik, van aki egyéni szokásokat alakít ki ezen a téren is. Magyarországon általában együtt megy a pár jegygyűrűt választani, több esetben egyedi készíttetésű gyűrűket választanak, tehát ők álmodják meg a modellt.

[wp_ad_camp_1]

Gyakran a lány szüleinél tartják meg az eljegyzést, ilyen esetben a meghívott személyeket meg szokták vendégelni, de olyan is előfordul, hogy csak nagyon kicsi létszámban ünneplik ezt az esemény, a szülőkkel. A vőlegény két csokor virággal érkezik a helyszínre. Az egyik csokor a menyasszonyé, a másik a menyasszony édesanyjáé, tehát az örömanyáé. A pár gyakran kisebb, jelképes ajándékokat kap ilyenkor. Ha nagyobb létszámú eseményről van szó, akkor gyakran érvénybe lép az ültetési rend. Természetesen a fiatal pár ül középül, vagy a fő helyen a vendégek pedig körülöttük. Az eljegyzés alatt a fiatal pár közös jövője a téma. Ilyen például az esküvővel kapcsolatos részletek, a nászút, a leendő lakóhely. Gyakran ilyenkor tegeződnek össze a fiatalok egymás szüleivel.

Eljegyzés
Eljegyzés

Egyes vallásoknál, nem csak a szülők, rokonok és barátok vesznek részt az eljegyzésen hanem a lelkész is, aki egy rövid szertartás alatt beszél a szerelemről és a házasságról a jelenlevőknek, valamint hasznos tanácsokkal látja el a fiatalokat a közös jövőjükkel kapcsolatban. Ezek után pedig következik a közös ebéd vagy vacsora, ami alatt lehet beszélni, énekelni és játszani. A jegyesség felbontásának jogi következményei is vannak. Például eltitkolt betegség vagy hűtlenség miatt felbontott jegyesség után vissza lehet igényelni az ajándékba adott értékes tárgyakat és örökre érvénytelenné válik a jegyességi fogadalom.