Egyszerű tippek a memória javításához

Úgy érzi romlik a memóriája? Használja trükkjeinket a szürkeállomány átképzéséhez mindössze hét nap alatt. Mindannyian időnként feledékenyek lehetünk, és általában ez elég frusztráló élmény.

[wp_ad_camp_1]

Miért felejtjük el azokat a fontos számokat, amelyekre emlékeznünk kell? „Mivel a számok fantáziátlan formák, nem találjuk őket annyira érdekesnek, hogy emlékezzünk rájuk” – mondja Dr. Chris Moulin, a NeuroCognition professzora. „Próbálja meg azt a trükköt, hogy osszon szét egy hosszú számot három fős csoportokra, hogy segítsen az agynak feldolgozni.” Az 19663945501 számjegyeket nehéz megjegyezni, ezért bontsa szét őket – 1966 az az év, amikor Anglia megnyerte a világkupát, 3945 a második világháború kezdete és vége, az 501 pedig a Levi’s farmert jelenti. Vagy vizualizálja PIN-számát mintaként – ha megnézi a telefon billentyűzetét, az 1379 Z alakot képez. A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola kutatói szerint a napi kétszeri mentális testmozgás valóban fokozhatja az agy működését. Próbálja meg letölteni az ingyenes Fit Brain trainer (iOS) alkalmazást – ez is szórakoztató!

A jobb keze felgömbölyítése és szoros szorítása megkönnyíti a telefonszámok vagy listák memorizálását. Később, amikor előr akarja idézni az információkat (például a szupermarketben), szorítsa össze a bal öklét. A kutatók szerint a mozgások aktiválják az agyrégiókat, amelyek kulcsfontosságúak az emlékek tárolásához és felidézéséhez. Könnyebb megjegyezni az arcokat a nevek mellett? Ennek oka, hogy a képeket könnyebb felidézni. Ha valakinek bemutatkozik, nézze meg alaposan, ismételje meg többször magában a nevét, majd használja beszélgetés közben. Például: „Szóval, Jane, honnan ismered a gazdát?” Ötletes képeket is összekapcsolhat egy személy nevével.