Egy nagy adatvizsgálat több mint 50 milliárd madarat talál a világon

Körülbelül 50 milliárd egyedi madár él a világon, javasolja az UNSW Sydney új nagy adatainak tanulmánya – körülbelül hat madár jut minden emberre a bolygón.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmány – amely megállapításait polgári tudományi megfigyelésekre és részletes algoritmusokra alapozza – becslése meghatározza, hogy hány madár tartozik 9700 különféle madárfajhoz, beleértve a röpképtelen madarakat, például az emukat és a pingvineket. Megállapította, hogy számos ikonikus ausztrál madár milliókat számlál, például a Rainbow Lorikeet (19 millió), a kénes tarajos kakadu (10 millió) és a Laughing Kookaburra (3,4 millió). De más madaraknak, mint a ritka fekete mellű Buttonquail-nak, csak körülbelül 100 tagja van még. Az eredményeket ezen a héten teszik közzé a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban. „Az emberek nagy erőfeszítéseket tettek saját fajunk tagjainak megszámlálására” – mondja Will Cornwell docens, az UNSW Science ökológusa és a tanulmány társszerzője.

„Ez az első átfogó erőfeszítés, hogy megszámláljunk más fajokat.” A kutatócsoport csaknem egymilliárd madármegfigyelés összesítésével érte el a tudósok madármegfigyeléseinek eBird nevű online adatbázisába bejegyzett madármegfigyeléseit. Ezen adatok felhasználásával – és ahol lehetséges, részletes esettanulmányokkal – kidolgoztak egy algoritmust az egyes madárfajok tényleges globális populációjának becslésére. Ez a számítás figyelembe vette az egyes fajok „kimutathatóságát” – vagyis mennyire valószínű, hogy egy személy észrevette ezt a madarat, és bevitte a megfigyelést az eBird platformba. A kimutathatóság olyan tényezőket foglalhat magában, mint a méret, a szín, az, hogy nyájban repülnek-e, és ha a városok közelében élnek. „Míg ez a tanulmány a madarakra összpontosít, nagyszabású adatintegrációs megközelítésünk tervként szolgálhat a fajspecifikus számok kiszámításához más állatcsoportok számára” – mondja Dr. Corey Callaghan, a tanulmány vezető szerzője.