E-book olvasóra váltanál? Így gondolkodj!

Az olvasás számtalan tekintetben jobb kikapcsolódás, mint mondjuk a videojátékozás, vagy épp a televízió nézése. Növeli a szókincset, a művelődés egyik legfőbb táptalaja, és persze a fantáziánkra is kitűnő hatással van.

Mindemellett kár is lenne tagadni, hogy egy igazi könyvmoly számára kevés szebb illat létezik a világon, mint amilyen egy új könyvvé. Semmivel sem összehasonlítható érzés, amikor a vadonat új lapokat először fordítjuk át és magával ragad a történet és mi kényelmesen bekuckózva átadjuk magunkat az író által megálmodott világnak. Igen ám, de az emberek jelentős része próbál egyre inkább környezettudatosan élni, és ez a gondolkodásmód bizony a előbb-utóbb a hobbikat is eléri. Régebben az olvasás esetében ezt a legkönnyebben úgy lehetett kivitelezni, hogy nem vásároltunk, hanem kölcsönöztünk – legtöbbször könyvtárból, vagy ismerősöktől -, ám ez valljuk be, nem a legkényelmesebb dolog a világon.

Az utóbbi években azonban nagyot fordult a könyves világ, hisz megjelentek – majd szélsebesen el is terjedtek – az e-könyv olvasók, amelyek piaca ma már rendkívül jelentős. Nem csoda, hisz egyszeri befektetéssel megvásárolhatjuk az eszközt, majd arra olyan olvasnivalót töltünk fel, amilyet szeretnénk, és otthonunk kényelméből egyetlen pillanat alatt megvehetünk bármilyen könyvet, amit azonnal meg is kapunk. Ennél fogva egy ilyen ketyere gyakorlatilag minden olvasni szerető ember számára kötelezően beszerzendő, már csak az a kérdés, hogy melyik az, amelyik a legjobban megfelel számunkra. Szerencsére a hatalmas választék ellenére nem sok mindenre kell figyelnünk. A legfontosabb a méret, mindenképpen olyat vegyünk, ami a szemünknek kényelmes és fogásra is megfelelő. Fogós kérdés, hogy háttérvilágítással rendelkező verziót válasszunk, vagy e-inkes típust. Utóbbi sokkal jobban visszaadja a papír érzését és a szemnek is jobb, így bölcsebb választásnak tűnik. Ezen kívül már csak azt kell tudnunk, hogy szükségünk van-e valamilyen plusz szolgáltatásra. Némelyik készülék tud felolvasást, képes mobilhálózaton csatlakozni, és van, amelyik még zenét is lejátszik, ám ha ezekre semmi szükségünk, akkor feleslegesen ne fizessünk többet. Válasszunk egy megbízható, régóta a piacon lévő gyártótól egy minőségi darabot és élvezzük az olvasás adta örömöket, immáron digitális formában.