Duguláselhárítás tippek, trükkök

A lefolyók a konyhában a zsír, az ételmaradékok, az olaj, a fürdőben a hajszálak, a szappandarabkák, a vízkő okozta lerakódások miatt dugulnak el. A szűrőkkel valamennyire lehet ezen segíteni, de előbb-utóbb elkerülhetetlen, hiszen a szűrőn csak a nagyobb darabok akadnak fenn.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben megtörténik a baj, jöhet a pumpa és a csőgörény, de a legjobb a megelőzés. Érdemes időnként kitisztítani a lefolyócsöveket, havonta körülbelül, hogy eltávolítsuk a lerakódásokat, és megelőzzük a dugulást is ezzel. De hogyan, miképp tegyük? Néhány igen fontos dolog, melyet nyugodtan ki is lehet próbálni, hiszen jobb a megelőzés, mint maga a dugulás.

Igen hasznos a szódabikarbóna a lefolyócsövek karbantartására. Mivel elég kíméletes. Keverjünk el öt evőkanálnyit két liter vízben, majd forraljuk fel, végül öntsük a lefolyóba. Ez feloldja a lefolyócsőben lévő lerakódott réteget. Havonta legalább egyszer érdemes elvégezni ezt a műveletet, hogy elkerüljük a makacsabb dugulást. De a kisebbet is megakadályozhatjuk ezzel a módszerrel.

Elég hatékony az ecet-szódabikarbóna keverék a duguláselhárításra. Ez még mindig igen szelíd módszer. Öntsünk a lefolyóba egy tölcsér segítségével fél pohár szódabikarbónát, erre rá pedig egy egész pohár ecetet. Kicsit habozni fog, nem kell megijedni. Amikor alábbhagy, öblítsük át forró vízzel, majd öt perc múlva mossuk át hideg vízzel. Igen hatékony ez a módszer is. De vigyázzunk, mivel vegyi anyag keletkezik az ecet és a szódabikarbóna összeöntéséből. A só is igen hatékony az ecettel együtt a dugulás elhárításában. Öntsünk a sóból fél pohárnyit a lefolyóba, a forró ecetből kettő pohárral. Majd rövid idő múlva öblítsük le forró, és utána pedig hideg vízzel is. Itt is vigyázzunk, csak óvatosan az anyagokkal, mivel ennél is vegyi oldat keletkezik.

Persze a mosdó lefolyóban makacsabb lehet a dugulás, hiszen a hajszálak igen hatékony dugulást tudnak okozni. Ott alkalmazzuk a só és az ecet mellett a szódabikarbónát is. Keverjünk össze egy pohár sót és egy pohár szódabikarbónát, majd a keverékhez öntsünk fél pohár ecetet. Ezt pedig a lefolyóba öntsük. Utána várjunk 10 percet, majd öblítsük át nagyon forró, de inkább forrásban levő vízzel. Mindenképp fontos forró vízzel is átöblíteni, mivel az eltávolítja ezeket a vegyi anyagokat.

A bórax hasznos szer, mivel a penészt elég jól eltávolítja a szövetekből, de a makacsabb foltokat is a szőnyegből. Használják még WC tisztításhoz is. De persze emellett a duguláselhárításnál is igen remekül megállja a helyét. Például a WC lefolyó dugulásánál van leginkább használatban. Éjszaka érdemes a lefolyóba önteni egy kevés bóraxot, és hagyni, hadd fejtse ki a hatását. Majd reggel öblítsük le vízzel, és a kisebb dugulást hatékonyan el is tudja hárítani.