Dubrovnik, a horvát csodaváros

Ha valamely horvát üdülőváros szépségeiről csak felsőfokban lehet beszélni, akkor Dubrovnik az! A legdélebbi, legszebb és alighanem a legrendezettebb tengerparti városkáról beszélünk.

[wp_ad_camp_1]

Dubrovnik városára a gyönyörű, takaros kis házacskák jellemzőek. A szűk kis utcák és a robusztus városfalak sajátos hangulatot kölcsönöznek a városnak. A tenger kéksége pedig lélegzetelállító, aligha találhatunk tisztább és áttetszőbb vizet máshol. A rengeteg pozitívum mellé társul egy magától értetődő következmény is; Dubrovnik sok más horvát nyaralóhelyhez viszonyítva kifejezetten drága.

A múlt nem kímélte a várost. A 17. században szinte teljesen újjá kellett építeni, hiszen az akkori nagy földrengés majdnem teljesen lerombolta. De a délszláv háború sem kímélte; szerencsére Dubrovnik kiheverte a tragédiát, mára mutatóban sem látni háborús nyomokat.

Dubrovnik (Horvátország)
Dubrovnik (Horvátország)

A város gazdag kulturális programmal várja a turistákat. Az egyik legjelentősebb esemény a Dubrovniki Nyári Fesztivál, amely immár 65 éves múltra tekint vissza. A fesztivál keretein belül színházi-, folkról-, és táncelőadásokat, koncerteket, baletteket és operákat láthat a közönség.

Dubrovnik természetesen több stranddal is rendelkezik. Ezek közös tulajdonsága a rendezettség, valamint a kiváló víztisztaság. Az egyik legkedveltebb strand a Buza, amely az óváros közelében terül el. Nem messze innen terül el a Banje. Mindkettő kavicsos, ahogyan a harmadik, St. Jakov nevű strand is. A homokos partszakaszok szerelmesei a Lapad nevű strandon találhatnak megfelelő körülményeket; ez az egyik legnagyobb strand a város közelében, de gyalogosan túl messze van, érdemes buszra szállni. Ennek közelében terül el a Copacabana strand, amely az egyik legjobb infrastruktúrával rendelkező partszakasz Horvátországban.