Dolgok, amelyeket semmiképpen ne a hűtőben tároljunk

A hűtő az emberiség egyik legpraktikusabb találmánya. Segít, hogy hidegen tároljuk az olyan ételeket, italokat, amelyek melegen tálalva kevésbé ízletesek, és meghosszabbítja a tartósságot is. Azonban akár hisszük, akár nem, vannak olyan zöldségek, amelyekre kifejezetten negatív hatással van az, ha nem a szabadban tartjuk.

[wp_ad_camp_1]

Bár lehet, hogy ezek látszólag több ideig elállnak, minőségük nem marad meg, sőt, egyenesen romlik. Íme néhány példa: a közhiedelemmel ellentétben a paradicsom, még leszedés után is a melegebb környezetet kedveli, ezért ha hűtőbe tesszük, veszíteni fog zamatából és édes aromájából. A legjobb tárolási módszer, ha távol tartjuk a napsugaraktól, viszont szobahőmérsékleten. A hagyma egy másik, hasonló jellegű növény. Kifejezetten a melegebb, szárazabb helyeket szeretik, így őrizik meg a ropogós állagukat. Ráadásul, ha hűtőben tartjuk, az ételek átveszik a szagát és mivel az nagyon intenzív, benne marad az ízükben is. Ha nem akarjuk, hogy szagos legyen a lakás, ne vásároljunk egyszerre többet, csak annyit, amennyit egyszeri főzésnél felhasználunk.

A mézről szerencsére a legtöbb ember már tudja, hogy nem a hűtőben tárolandó élelmiszerek sorába tartozik, de azt már kevesebben, hogy miért: a benne levő cukormennyiség miatt megváltozik az állaga, amikor túl hidegbe kerül és ez a folyamat káros hatással lesz a minőségére. Ennél kevésbé nyilvánvaló, hogy a citrusféléket miért nem kell hidegben tartani. A legtöbb ember a hűtőben tartja pl. a citromot, amiből reggeli teájába csavar. Holott egyértelmű lenne, hogy pont a meleg hőmérsékleten nevelkedett gyümölcsöket nem tanácsos a hidegben tartani! Ha a hűtőben tároljuk őket, távol a fénytől és a megszokott melegtől, akkor meggátoljuk érési folyamatukat, ki is száradnak majd, ráadásul veszítenek aromáikból, vitamin tartalmukból is.