Diétás tippek, amelyek növelik a hemoglobintermelést

Az egészséges szervezetnek megfelelő vérképzésre és hemoglobintartalomra van szüksége az általános közérzet javításához. Néha a szervezet állapotai korlátozhatják vagy csökkenthetik a hemoglobintartalmat. A talaszémia az egyik ilyen genetikailag öröklött vérbetegség, amely Európában elterjedt.

Talaszémia esetén a szervezet természetesen kevesebb vörösvérsejtet és hemoglobint termel, így a gyógyszeres kezelés és a vérátömlesztés a legjobb megoldás a talaszémia kezelésére. A hemoglobin elősegíti az oxigén szállítását a test különböző részeibe, és fokozza a vörösvérkeringést. Ismert, csekélyebb hemoglobintermelése növeli a vérszegénység gyakoriságát a talaszémiás betegekben. A vérszegénység súlyossága attól függ, hogy a talaszémia milyen mértékben haladt előre. A talaszémia leggyakoribb jelei a fáradtság, sárgás vagy sápadt bőr, rossz étvágy, vérszegénység, lép megnagyobbodás és szívproblémák. Nincs végleges gyógymódja, de az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és a megfelelő gondozás növeli a hemoglobint a vörösvértestekben, esetleg csökkenti a talaszémia mellékhatásait.

A folsavat b9-vitaminnak is nevezik. Egyes genetikai betegségek csökkenthetik a hemoglobinszintet, és elősegíthetik a rendellenes vörösvértest-termelést, ami talaszémiához vezet, ami növeli a vérszegénységet. A folsav ismert hemoglobin-növelő és vörösvérsejt-termelő, amely a szívbetegségek csökkentésével fenntartja a szív egészségét. Elengedhetetlen a folsavval dúsított élelmiszer fogyasztása a talaszémia gyors visszaszorítása és a gyógyulási folyamat megkönnyítése érdekében. Másrészt a folsav a növekedést is lehetővé teszi. A legjobb folsavforrás a máj, a gabonafélék, a burgonya, a spenót, a brokkoli, a banán, a dinnye, a borsó és a folsavval dúsított kenyér. A B12-vitamin hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az összes többi B-vitamin.