Derékfájdalom mögött meghúzódó betegségek

A derékfájdalom egy olyan probléma, mely hazánkban rengeteg embert érint. Elkeserítő adat, miszerint hazánkban minden második ember küzd valamilyen degeneratív gerincproblémával. A panaszok az ülő- és állómunkát végzőket egyaránt érintik.

Derékfájdalom esetén először is azt kell megállapítani, hogy a probléma mennyire súlyos, tehát önmagában áll fenn, esetleg egy komolyabb betegség kísérőtüneteként. Csak a pontos diagnózis tudatában lehet felállítani a kezelési tervet. A derékfájdalom többféle lehet, illetve változatos okok állhatnak hátterében. Ilyen lehet például a gerincferdülés, mely egy igen gyakori elváltozás, amit sokszor már gyermekkorban is észlelni lehet. Ha a probléma időben észlelve van, akkor gyógytornával korrigálható. Ha nem foglalkoznak a gerincferdüléssel, esetleg csak későn ismerik fel, akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség. Az úgy nevezett lumbágó alapvetően nem egy betegség, hanem sokkal inkább egy kellemetlen állapot, mely rossz mozgásminták vagy az ágyéki gerincszakasz túlterheltsége miatt jelentkezik.

A nyaki eredetű gerincbetegségek esetében a fájdalom akkut, illetve krónikus formában is jelentkezhet. Súlyos állapotban gerincvelő kompresszió is felléphet, melynek következtében izomgyengeség és szédülés is tapasztalható. A kínzó derékfájdalom mögött porckorongsérv is állhat, mely akkor következik be, ha a porckorong körkörös gyűrűi kiboltosulnak, a kocsonyás anyag pedig a gerinccsatorna felé türemkedik. A betegség tünete a derékból kiinduló heves fájdalom, mely nem ritkán az alsó végtagba is kisugárzik. A kezelés mellett a Dolixir nevű természetes fájdalomcsökkentő készítmény is enyhülést hozhat, melyről a dolixir.hu online platformon olvashat bővebben, illetve meg is rendelheti!