Csökkentse a szívbetegség kockázatát ezzel az egyszerű ételcsere módszerrel

Ha szereti a hosszú nap végén halmozni az étkészletet hússal és kenyérrel, akkor ideje lenne egy második pillantást vetnie a megközelítésére. Új kutatások szerint egy növényi vacsora lehet a megfelelő út, amellyel a szív- és érrendszeret hosszú távon megvédjük a szívbetegségektől és a kapcsolódó problémáktól.

A tudósok új tanulmányt tettek közzé az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratában, ahol nagyjából 28 000 résztvevőtől gyűjtöttek adatokat, akik részt vettek a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatban (NHANES). A tanulmány során pontosabban megvizsgálták az emberek táplálkozási szokásait és azt, hogy mit ettek a nap folyamán a reggeli és a vacsora közben, hogy lássák, van-e összefüggés az ételválasztások és szívük egészsége között. Amit felfedeztek, hogy azok az emberek, akik növényi alapú vacsorát ettek – a finomított ételekből származó állati fehérjét és szénhidrátot nem tartalmazó ételt -, általában körülbelül 10 százalékkal csökkentették a szívbetegség kockázatát anélkül, hogy bármi mást változtattak volna a napi étkezési szokásaikkal vagy preferált ételeikkel kapcsolatban. Érdekes módon azonban a kutatók nem látták ugyanezt a szívbetegség kockázatának csökkenését azoknál az embereknél, akik növényi alapú reggelit fogyasztottak növényi vacsora helyett.

A jelenlegi hipotézis szerint a test anyagcsere- és kémiai folyamatai hatékonyabban működnek a nap elején, amikor frissebbnek érzed magad, mint később a nap folyamán, amikor pihenned kell, segít könnyebben lebontani az olyan vegyületeket, mint a zsírok és szénhidrátok. Más szavakkal, jó hír azoknak akik a reggeli alkalmával a szalonnát és a palacsintát preferálják. A tudósok azt mondják, hogy még mindig rengeteg zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasszunk, miközben vacsora közben kevesebb állati fehérjét együnk.