Csökkentett zsírtartalom, tartós karcsúság

Már sok helyen és sok embertől, kutatótól, dietetikustól hallhattuk, hogy ételeink zsírtartalmának csökkentése nem csak a kacsúság titka, hanem még egészségünket is jótékonyan befolyásolja. A legújabb tanulmányok, melyet brit kutatók végeztek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával újra bebizonyították, hogy ételeink zsírtartalmának csökkentése a leghatékonyabb módja a karcsúság hosszútávú megőrzésének és a súlycsökkentésnek is egyaránt.

[wp_ad_camp_1]

A kutatás folyamán 33 klinikai próba adatait tekintették át. A vizsgálatokhoz összesen 73 589 férfit, nőt és gyereket vontak, ám nem csak Európában, hanem az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is. A kutatók kimutatták, hogy az étel zsírtartalmának mérséklése által az résztvevők átlagosan 1,5-2 kilogrammot veszítettek testsúlyukból, valamint emellett egészségügyi következményeket is feltártak, mivel a csökkentett zsírtartalom csökkentette a koleszterinszintjüket és derékbőségüket is. Ehhez semmilyen speciális diétát nem követtek, nem futottak le maratonokat, csupán csak annyit tettek, hogy kevesebb zsírt vittek be a szervezetükbe, de az elfogyasztott ételeik mennyisége nem változott semmit sem, nem tért el a megszokottól.

A karcsúság titka a csökkentett zsírtartalom
A karcsúság titka a csökkentett zsírtartalom

 

A tanulmányban résztvevő kutatók kiemelték továbbá, hogy ez volt az első alkalom amikor végre beigazolódott, hogy fogyási szándék nélkül is eshet az emberek testsúlya, nem kell ehhez külön elszántság. Megállapították, hogy amikor az emberek kevesebb zsírt ettek, a súlycsökkenés figyelemreméltóan következetes volt minden esetben. Ami pedig a legfontosabb, hogy a zsír visszafogásának köszönhetően elért súlyapadás tartósnak bizonyult, azaz nem állt be a jojó effektus, a résztvevők legalább hét évig tartották az elért testsúlyt úgy, hogy folytatták mindennapi, már megszokott életüket.