Cipő okozta lábproblémák

Lábunk egészsége nagyban múlik lábbelink minőségétől. számos fájdalmas lábprobléma elkerülhető megfelelő cipőválasztással. Nőknél négyszer gyakrabban fordulnak elő lábbetegségek, amit gyakran a mutatós, ám kényelmetlen magassarkú cipő okoz.

[wp_ad_camp_1]

Fontos, hogy kényelmes cipőt vásároljunk, ami nem nyomja a lábat. Legjobbak a közepesen vastag talpú lábbelik, amik megfelelően rugalmasak, de nem túl puhák, megfelelően tartják a lábat. A túl vastag, merev talp lábfájdalmat okozhat. A sarokrész nem lehet alacsonyabb, mint a cipő eleje. az öt centiméternél magasabb sarok gyakori használatakor a testsúly az előlábra nehezedik, ami szétterül a harántboltozat lesüllyed és lábfájdalmat okoz. A magas sarkú cipő megterheli a bokát, a térdet és a gerincoszlopot is. Krónikus fejfájás is kialakulhat, mivel a test többi részére nagyobb terhelés jut, a nyaki izmok megmerevednek és nyomják az idegszálakat, ami aztán fejfájást okoz.

Ha a lábujjaknak nincs elég hely a szétterülésre, a lábujjak összenyomódnak, torzulhatnak. Az ízületet nyomó cipő csontnövekedést okozva bütyköt idézhet elő. Gyakori lábdeformitás a kalapácsujj-szindróma, amit szintén a túl szűk orrú lábbelik viselése idéz elő. Bütyök akkor is kialakulhat, ha nagy léptekkel, állandóan rohanunk, ilyenkor a nagylábujj extrém hajlításra kényszerül, ízületi kopás, majd alakul ki. Lábbetegségeink kezelésében az ortopéd szakorvos tud a segítségünkre lenni és lúdtalpbetéttel, kalapácsujj védők, bütyökkezelők, tyúkszemvédők és egyedi lábbelik segítségével enyhítheti fájdalmainkat. Súlyos esetben műtéti korrekció is szükségessé válhat. a Legjobb, amit tehetünk, hogy már egészen fiatal kortól odafigyelünk a megfelelő kialakítású, kényelmes cipő viselésére.