Bevezetés a japán konyhába

Minden nemzetnek, országnak, népnek megvannak a saját hagyománya, legyen szó öltözködésről, építészetről vagy éppen a konyhaművészetről. Ilyen a japán konyhaművészet is, amely egyre nagyobb teret hódít a világ minden táján és ez alól Magyarország sem kivétel. Az utóbbi években Budapesten is több sorra nyílnak a japán éttermek.

[wp_ad_camp_1]

A japán konyha fontos része a színek és a formák összhangja, illetve, hogy minőségi alapanyagokból készítsenek tápláló ételeket. Mindig is lényeges szempontnak tartották, hogy egy ételben összhangban legyen az esztétika és a tápérték. A japán konyha alapját a zöldségek, halak, és a rizs képezik és az ételeket evőpálcikával fogyasztják, ami a IX. században, a kínaiak hatására Japánban is meghonosodott. A tenger gyümölcsei, a rizs és a zöldségek mellett elengedhetetlen elemnek számítanak a Koreából átvett szójaszósz és a tengeri alga. Az első dolog, ami a japán konyháról eszünkbe jut az természetesen a sushi, amiből számos fajtát készítenek, mint például a nigiri, maki, umaki vagy inari sushit. A fűszerek terén az egyik legjellegzetesebb a wasabi, ami az úgynevezett japán torma és általában paszta formájában fogyasztják.

Japán konyha
Japán konyha

Eltérően tőlünk a japánok a levest sokszor az étkezés végén fogyasztják, sőt van hogy két levest is esznek egy étkezés során. A legismertebb japán leves a mizo leves, ami halalapléből, illetve mizo-pasztából készül. A desszerteknek és különféle édességeknek közel sincs akkora hagyománya, mint a nyugati országokban. Japánban az étkezést általában rizzsel fejezik be és édesség gyanánt szezonális gyümölcsöt fogyasztanak az étkezések végén. Készítenek azonban zöld teából fagylaltot, és különféle zselés állagú desszerteket. A legismertebb italuk a szaké, avagy a rizsbor, ami tulajdonképpen a sörhöz hasonló eljárással készül.