Beltéri kertészkedés: Útmutató kezdőknek

Ha nincs hozzáférése megfelelő kültéri területhez, de mégis szeretne zöldségeket, fűszernövényeket vagy más növényeket termeszteni, érdemes inkább egy beltéri kertet létrehoznia. Az, hogy mit épít be a beltéri kertbe, a növények termesztésének céljától, az Ön tapasztalatától és a rendelkezésre álló feltételektől függ.

Ez több mint egy-két növény a cserépben az ablakpárkányon, de a beltéri kertészetnek még mindig nem kell túlzottan kidolgozottnak vagy bonyolultnak lennie. Általában olyan növényeket termesztenek benne, amelyeket kint termesztenek – legyen szó gyümölcsről, zöldségről, fűszernövényről vagy virágról. Ha van megfelelő hely és beltérben van berendezve, kevésbé időigényes és sikeresebb lehet a beltéri kert művelése. Könnyebb szabályozni a hőmérsékletet és kezelni a feltételeket, hogy biztosítsák a növények virágzását. Csak meg kell győződnie arról, hogy a termesztési helynek megfelelő növényeket választ. Ha megfelelőek a feltételek, az azt is jelenti, hogy egész évben hozzáférhet olyan dolgokhoz, mint a zöldségek vagy fűszernövények, ellentétben sok kültéri kerttel, ahol a hőmérséklet határozza meg a növekedési időszakot. Sok növénybarát használja a beltéri kertészkedést arra, hogy kreatívkodjon, és sokféle növényi kollekciót ápoljon – legyen szó trópusi dzsungelről vagy ehető kertről.

Hidroponikus kialakítások: Tökéletes, ha a kültéri talaj nem megmunkálható, nincs ideje a gyomok és kártevők kezelésére, vagy ha vizet szeretne spórolni. A hidroponikus beállítások lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű fűszernövényeket vagy zöldségeket állítson elő egész évben. Füvészkertek: Ha van valahol egy napos hely a házában, ez a tökéletes hely a friss fűszernövények gyűjteményének ápolására, akár télen is.