Az otthoni kutyakiképzés alapszabályai

A kutyakiképzés nem éppen a legkönnyebb feladatok közé sorolható, hiszen ez egy külön szakma. Természetesen kutyakiképzés könyv is rendelkezésünkre áll abban az esetben, ha saját magunk szeretnénk oktatni kutyusunkat. A kutyakiképzés szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő türelemmel rendelkezzünk. Ha ezzel hadilábon állunk, akkor jobb ha hozzá sem kezdünk.

[wp_ad_camp_1]

A kutya kiképzés során minden kutyának meg kell ismernie az alapvető parancsszavakat, melyeket a későbbiekben is használni szeretnénk. Az ül, áll, fekszik, marad parancsszavakat póráz nélkül is el kell sajátítania, hiszen nem minden esetben szeretnénk azt, ha kutyánk pórázt viselne. A kutyusnak meg kell tanulnia azt, hogy a gazdának engedelmeskedjen. A kutyakiképzés során soha nem szabad megütni, lánccal csapkodni, vagy szíjjal szabályozni a viselkedését. A képzések során a büntetés a jutalom hiánya. A jutalmazást legtöbbször jutalomfalatkákkal érdemes végezni, hiszen ez a kutyusok számára egy visszautasíthatatlan jutalmazási forma.

 

Kutyakiképzés
Kutyakiképzés

Ha a jutalomfalat mellett döntünk mint jutalmazás, akkor érdemes a képzéseket mindig az étkezések előtti időszakra tenni, hiszen ilyenkor az étvágya is nagyobb és jobban reagál a kiképzésre hiszen a jutalomfalat lebeg mindig az orra előtt. A jutalomfalat tekintetében érdemes megtanulnunk azt, hogy a kutyus ne kapjon a kiképzéseken kívül a falatból, hiszen akkor megszokottá válik számára és már nem is jelent túl nagy kihívást annak megszerzése.

Ha az alapvető szabályokat a könyvek segítségével elsajátítjuk és a türelmünk is megvan hozzá, akkor bátran belevághatunk az otthoni kiképzésekbe is.