Az önkéntes tűzoltóknál magasabb az „örök vegyi anyagok” szintje

Az önkéntes tűzoltók – akik az Egyesült Államok tűzoltóságának több mint 65 százalékát alkotják – testükben magasabb „örök vegyi anyagok”, per- és polifluor-alkil-anyagok (PFAS) szintje van, mint másoknak – derül ki egy Rutgers-tanulmányból.

[wp_ad_camp_1]

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent tanulmány összehasonlította az önkéntes tűzoltók vérében kilenc PFAS-vegyszer szintjét az általános lakosság szintjével. Ez az első tanulmány az önkéntes tűzoltók PFAS-nak való kitettségének értékelésére, amelyek olyan vegyi anyagok, amik felhalmozódnak az emberi testben és a környezetben, és megtalálhatók a mindennapi cikkekben, például az elektronikában és a szőnyegekben is. A PFAS-t számos egészségügyi állapothoz társították, amely kihat a tűzoltókra, ideértve a szív- és érrendszeri betegségeket is. Egyre több bizonyíték kapcsolta össze őket a rákkal. „A tűzoltók körében a halál elsődleges oka a szívroham. Ők is sokféle rákban szenvednek és halnak meg, mint más emberek” – mondta Judith Graber vezető szerző, a Rutgers Közegészségügyi Iskola docense és kari tag a Környezetvédelmi és Munkaegészségügyi Intézetben.

„Az Egyesült Államok lakosságának több mint 95 százaléka rendelkezik bizonyos mértékig ezekkel a vegyi anyagokban a testben, de a tűzoltók védőfelszerelésük és tűzgátló habjuk, valamint a belélegezhető vagy leülepedő részecskéket felszabadító anyagok révén fokozták a PFAS expozíciót. a felszerelésen és a bőrön. ” A tanulmány egy New Jersey-i önkéntes tűzoltóság 135 tagját vizsgálta életmódjuk és rákkockázati tényezőik alapján, és a vérükben lévő kilenc PFAS-vegyszer nyomát hasonlította össze a népesség által a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ Országos Egészségügyi és Táplálkozási Központjának nyilvántartott szintjével. Ez egy vizsgálati felmérés, amely évente 5000 főből álló országosan reprezentatív minta egészségi állapotát követi nyomon.