Az olasz sajtok világa

Ha a francia sajtokat a legjobban az étkezés előtt vagy annak csúcspontjaként szolgálják fel, az olasz sajtokat gyakran szővik a vacsora (vagy reggeli, vagy ebéd) kellős közepébe.

[wp_ad_camp_1]

Parmigano-Reggiano-t, a sajtkirályt mindenütt friss tésztára reszelik, vagy spárga tetején felszaggatják, vagy összekeverik borsos rukkolával és egy citrommal. A Ricotta jó olívaolajjal való csöpögtetésre és ropogós kenyérrel való feltöltésre, vagy lasagna vagy sajttorta sütésre is megfelelő. A Pecorino Toscano sajtjai tökéletes saláta feltétek. Az olasz sajtok sokfélék, árnyaltak és finomak. A szeletelt, húsos, szivárgó Taleggio vagy egy édes, krémes Robiola bizonyítja, hogy a franciáknak nincs monopóliumuk a sajt diadalán. Íme néhány szeretett olasz sajt, amelyeket mindenképpen érdemes megkóstolni.

Évszázadok óta szarvasmarha-állományok vándoroltak az idénylegelőkre, majd Gorgonzola kisvárosban álltak meg. A rengeteg tejből származik Gorgonzola, vagyis a névadó sajt. Eredetileg a nedves barlangokban ólálkodó penicilliumból természetes módon kikevert sajtot jelentette. Manapság a kerek sajtokat átlyukasztják, és a felbujtó penész ütésével injekciózzák. A fiatal gorgonzola krémes és Brie-szerű; ahogy a sajt öregszik, keményebb és omlósabb lesz. Minden gorgonzola csodálatosan fokhagymás és borsos. Mivel a juhtej nagyon magas százalékban tartalmaz vajzsírt, a Pecorino Toscano kissé olajos és sok mennyei ízt tartalmaz. Mélység és gazdagság van minden falatjában. Aromás, fényűző, olíva és pirított dió jegyekkel is rendelkezik. A Taleggio kérge nagyobb, mint a harapása. Tomboló, büdös szaga van, de az íze kiegyensúlyozott, összetett, kissé diós és nagyon csodálatos. Fanyar, sós és talán kissé marhahús íze van. Hagyja elérni a szobahőmérsékletet, és nézze meg, ahogy szivárog belőle a dicsőség. A 9. század óta a Taleggio sajtokat sós lében tartják; az eredmény egy ragacsos, szép narancsos héj, amelyet tésztával együtt kell fogyasztani.