Az ókori világ hét csodája

Az ókori világban az emberi alkotás egyszerűen hihetetlen volt. Hozzá képest a középkor visszalépésnek nevezhető. Akár a művészeti, akár az építészeti remekműveket nézzük, utánozhatatlan alkotásokat találhatunk. Eme remekművek közül került ki a hét csoda is, melyeket Szidóni Antipatrosz vett listába.

[wp_ad_camp_1]

Az Antipatrosz által összeállított listát sokan bírálták. Sokan vettek volna el belőle, és tettek volna hozzá. Ez azonban azért lehetséges, mert annyi gyönyörű dolog született az ókori világban, hogy igencsak nehéz csak néhányat kiemelni belőlük. Antipatrosz listája mindenesetre végleges maradt. Az ő összeállítása alapján az első csoda a gízai piramisok, mely három piramist jelen, a Hufut, a Hafrét és a Menkaurét. A gízai piramisokat i.e. 2550-ben építették Egyiptomban, és még a mai napig sem biztosak abban, hogy miként. Mindenesetre ez az egyedüli csoda a listáról, amely még mindig megvan.

A második csoda Szemiramisz függőkertje, amelyet minden bizonnyal Nabukodonozor építtetett a feleségének, akinek hiányzott a zöldellő otthona. Mindez persze megkérdőjelezhető, és a helye sem biztos. Harmadik csoda az epheszoszi Artemisz-templom, mely egy ókori görög templom volt. I.e. 550-ben született, és pusztulásának végleges időpontja pedig 262. A negyedik csoda Pheidiasz olümpiai Zeusz szobra. A mitológiai főisten szobra a korai feljegyzések szerint 13 m magas volt. Pusztulásának oka egyesek szerint tűzvész volt, másik szerint pedig az átszállítása során leomlott az állványa.

Szemiramisz függőkertje
Szemiramisz függőkertje

Következő csoda a halikarnasszoszi mauzóleum, mely Mauszólosz, perzsa királyi helytartó és felesége számára készült síremlék i.e. 350 és i.e. 353 között. 1494-ben azonban földrengés következtében elpusztult. Hatodik csoda a rodoszi kolosszus. Ez Héliosz isten óriásméretű szobra Rodosz városában, mely szintén földrengés következtében pusztult el i.e. 224-ben. Utolsó csoda a pharoszi világítótorony, amely Alexandriában épült i.e. a 3. században, majd 1303-ban egy földrengés komoly károkat okozott benne. Végleges pusztulása azonban 1480-ban következett be, amikor az egyiptomi mamulek szultán erődöt építtetett a helyére.

Ez a hét építészeti remekmű valóban utánozhatatlannak volt nevezhető a saját korában, némelyeket pedig még manapság is megirigyelhetnénk. És bár a többségét mi már nem láthatjuk, mégis érdemes tudnunk róla, hogy milyen páratlan dolgokat is alkottak az ókorban.