Az ókori bálnáknak fogai voltak

Különös jelenség történik a modern kék bálnákkal, a púpos bálnákkal és a szürke bálnákkal: fogaik a méhben vannak, de fogatlanul születnek. A fogak cseréje egyenletes, a szájuk tetejéből vékony, haj- és körömszerű szerkezetekből álló tányérsorozat jelenik meg, amely szitaként szolgál a kis halak és apró garnélarákszerű krillek etetésére.

[wp_ad_camp_1]

Az eltűnő embrionális fogak az ősi bálnák evolúciótörténetéről tanúskodnak, akiknek fogai voltak és nagyobb zsákmányt fogyasztottak. A modern bálnák viszont rojtos bálnáik segítségével kiszűrik apró zsákmányukat a vízből, ezért a szűrőtáplálás a megfelelőkifejezés. Egy új tanulmány, amely nagyfelbontású számítógépes tomográfiát (CT) használt egy 25 millió éves fosszilis bálna koponya átvizsgálására, neurovaszkuláris bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy Aetiocetus weltoni, a mai bálnák (Mysticeti) evolúciós „unokatestvérének”, foga volt felnőttkorban, ami nagyon zsúfolt szájat eredményez. Az oligocén kori misztikum kövületet Oregon partjainál fedezték fel a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Paleontológiai Múzeumában végző hallgatók, és kölcsönadták Eric Ekdale biológusnak és vezető szerzőnek a San Diego Állami Egyetemnek és Thomas Deméré paleontológusnak a San Diegóban Természettudományi Múzeumnak a tanulmány számára.

Mivel a bálna lebomlik, és ritkán marad ép állapotban a kövületekben, a tudósok CT rekonstrukcióval végzett digitális rekonstrukciókra támaszkodva keresték a bálnafogak bizonyítékait Aetiocetusban. A tanulmány a szájtetőn olyan barázdákat és lyukakat tárt fel, amelyek belsőleg kapcsolódnak az ércsatornához, összhangban a modern miszticéták fogaihoz vezető erek mintázatával. Ez azt mutatja, hogy a fogak vérellátását egy új funkció mellett választották, hogy támogassák a fogak növekedését az élő bálnákban – mondták a szerzők.