Az isteni szicíliai padlizsánsaláta

A szicíliai padlizsánsaláta nem csak Szicília, hanem egész Olaszország kedvelt ínyencsége. Noha a helyi olaszok büszkék az ínycsiklandó padlizsánsalátájukra, ők maguk is több különböző módon készítik. Az viszont bátran kijelenthető, hogy Szicíliában szinte kihagyhatatlan előételnek számít, már ha a főfogás megkívánja az ilyen jellegű saláta tálalását.

[wp_ad_camp_1]

A szicíliai padlizsánsaláta alapanyagát természetesen a padlizsán adja, de kihagyhatatlan belőle a paradicsom, a hagyma, az olívabogyó, a fokhagyma, a bazsalikom és a zeller is. Viszont gyakran használnak különböző további hozzávalókat is; mazsolát, paprikát, kapribogyót és sokszor fenyőmagot is, ami ott sokkal elterjedtebbnek számít, mint Magyarországon.

Szicíliai padlizsánsaláta
Szicíliai padlizsánsaláta

A szicíliai padlizsánsaláta elkészítése a kevésbé gyakorlott szakácsok számára sem jelenthet gondot, így bárki könnyedén nekiláthat, nem fogja megbánni. A kulcs az előzetes besózás, ez teszi a padlizsánt egyenletesen kellemesen aromássá. Elkészítés előtt egy órával meg kell tisztítanunk a padlizsánt, majd be kell sózni és így hagyjuk állni egy órácskát. A hagymát is áztatjuk 40-45 percig, majd felkockázzuk. Mire ezzel végzünk, eltelik egy óra; lemossuk a padlizsánról a sót. A zellert is felvágjuk apró karikákra. Ugyanígy teszünk a paradicsommal, de lehetőleg lehámozzuk a héját; ez úgy lehetséges, ha rövid időre forró vízbe mártjuk.

Két edényre lesz szükség. Az egyikben a hagymát pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és elpárologtatjuk a levét. A másikban a padlizsánt és a zellert pirítjuk olívaolajon. Ha mindkettőt megfelelő állagúnak látjuk, összeöntjük, hozzáadjuk a tört fokhagymák, némi mazsolát, kapribogyót, ecetet és egy kevéske cukrot. Az egészet összefőzzük.

A szicíliai padlizsánsalátát hidegen vagy félig kihűlve tálaljuk pirítós alátéten.