Az Iráni építészet jellegzetességei

Az iráni építészetnek folyamatos története van legalább 5000 évvel ez előttről, egészen a mai napig, jellegzetes példákkal szétszórva Szíriától Észak-Indiáig és Kína határaiig, a Kaukázustól a Zanzibárig.

[wp_ad_camp_1]

A perzsa épületek a parasztházaktól a teaházakig és a kerti pavilonokig változnak, a legfenségesebb struktúráknak is nevezhetjük őket, amelyeket a világ valaha látott. Az iráni építészet rendkívüli sokféleséget mutat, mind szerkezeti, mind esztétikai szempontból, fokozatosan és következetesen fejlődik ki a korábbi hagyományok és tapasztalatok alapján. Hirtelen újítások nélkül, az inváziók és a kulturális sokkok ismételt traumái ellenére elérte a más muzulmán országoktól megkülönböztetett individualitást. Legfontosabb tulajdonságai többek között: a forma és a méret érzékelhetősége; szerkezeti találékonyság, különösen a boltozat és a kupolaépítés területén; egy olyan szabadsággal díszített épület, amely egyetlen más építészeti stílusban sem volt rangsorolva.

Az iráni építészet vezető, formáló motívuma hagyományosan annak kozmikus szimbolikája volt, amely révén az embert a mennyek hatalmával kötötték össze. Ez a téma, amelyet gyakorlatilag egész Ázsia megoszt, és amely még a modern korban is megmarad, nemcsak egységét és folytonosságát adott Perzsia építészetének, hanem érzelmi karakterének elsődleges forrása is. Ebben az építészeti stílusban nincsenek triviális épületek; még a kerti pavilonoknak is nemességük és méltóságuk van. Az expresszivitás és a kommunikativitás szempontjából a legtöbb perzsa épület fényes, valamint fenséges. A forma intenzitásának és egyszerűségének kombinációja közvetlenséget biztosít, míg a díszek és gyakran finom arányok miatt le sem tudja majd venni a szemét ezekről az épületekről.