Az injekciós hidrogél egyszer hatékonyabb vakcinákhoz vezethet

Az oltások visszaszorították számos fertőző betegség, például himlő, gyermekbénulás és kanyaró terjedését. Egyes betegségek, köztük a HIV-1, az influenza és a malária elleni oltások azonban nem nagyon működnek, és ennek egyik oka lehet az antigén időzítése és az immunrendszer adjuváns megjelenése.

[wp_ad_camp_1]

Az ACS Central Science-ben beszámoló kutatók kifejlesztettek egy injektálható hidrogélt, amely lehetővé teszi a vakcinakomponensek tartós felszabadulását, növelve az egerek immunválaszainak hatékonyságát, minőségét és időtartamát. A fertőző betegségekkel szembeni rezisztencia biztosítása érdekében a vakcinák az immunrendszer sejtjeinek egy kórokozó – az úgynevezett antigének – részeit mutatják be, amelyek antitesteket fejlesztenek ki ezek ellen a molekulák ellen. Ha egy oltott személy később ugyanazon kórokozóval fertőződik meg, immunrendszere gyorsan képes antitesteket telepíteni a behatoló megsemmisítésére. A vakcinák általában tartalmaznak egy további komponenst, úgynevezett adjuvánst, amely segíti az immunrendszer stimulálását. Természetes fertőzések esetén a test általában 2-3 hétig van kitéve antigéneknek, míg az oltások esetében csak 1-2 napig.

Eric Appel és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy tudnak-e olyan injekciós hidrogélt kifejleszteni, amely hosszabb idő alatt lassan szabadítja fel az oltóanyag-összetevőket, jobban hasonlítva ahhoz, amit a test megszokott, ami fokozhatja az immunválaszt. A kutatók kifejlesztettek egy polimer-nanorészecske hidrogélt, amely összekeverhető az oltóanyag komponenseivel. Az egerek bőre alá fecskendezve az anyag lokalizált gyulladásos területet képezett, amely bizonyos típusú immunsejteket vonzott, miközben az antigént és az adjuvánst néhány nap alatt lassan szabadította fel. Ennek eredményeként a hidrogéllel injektált egerek hosszabb idő alatt több antitestet termeltek, mint a hagyományos vakcinával kezelt egerek.