Az exoskeleton terápia javítja a mobilitást, a megismerést és az agykapcsolatot

A sclerosis multiplex (MS) szakértői csoportja a Kessler Alapítványnál vezette az első kísérleti randomizált, kontrollált vizsgálatot a robot-exoskeleton asszisztált mozgásrehabilitáció (REAER) mobilitásra, kognícióra és agykapcsolatra gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban jelentős MS-vel kapcsolatos fogyatékossággal élő embereknél. Eredményeik azt mutatták, hogy a REAER valószínűleg hatékony beavatkozás, és ígéretes terápia az SM-ben szenvedők életének javításához.

[wp_ad_camp_1]

Gyakran előfordul, hogy az SM-es betegek mozgás- és kognitív zavarokat tapasztalnak, és kevés terápia létezik a legyengítő tünetek körének kezelésére. A kezelési lehetőségek hiánya komoly problémát jelent az SM-es betegek számára, különösen azoknak, akiknek jelentős MS-vel kapcsolatos neurológiai fogyatékosságuk van. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás rehabilitációja, például a gyaloglás, hatékony megközelítés a tünetek kezelésében, néhány kutatás azt sugallja, hogy még egyetlen gyakorlással végzett rehabilitációs beavatkozás javíthatja mind a mobilitást, mind a megismerést. Mégis hiányzik a testmozgás rehabilitációjának hatékonysága a mobilitás és a kognitív eredmények szempontjából azoknál az SM-es betegeknél, akik jelentős fogyatékossággal rendelkeznek.

Az adaptív testmozgás rehabilitációs megközelítései, például a testtömeg által támogatott futópad edzés és a robot által segített járásképzés, nem mutattak meggyőző eredményeket. Ezenkívül az adaptív beavatkozásokból hiányzik a legfontosabb interakció a betegek és a terapeuták között, amelyek javíthatják a hatékonyságot. Ebben a kísérleti tanulmányban, amelyen 10 résztvevő vett részt, jelentős MS-vel kapcsolatos neurológiai fogyatékossággal, a kutatók a robot exoskeleton használatát tárták fel a tünetek kezelésére. A robot exoskeletonok segítségével végzett rehabilitációs gyakorlat egy viszonylag új megközelítés.