Az eukaliptusz

Az eukaliptusz (eucalyptus globulus) Ausztrália és Tasmánia tipikus fája, a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozik. Több mint 700 fajtája van, ám ezek közül csak tíz faj hullatja a leveleit, a többiek ugyanis a kérgüket hullajtják.

[wp_ad_camp_1]

Levelei hamvaskékek vagy hamvaszöldek, az idősebb hajtások lándzsaalakúak és elérhetik akár a 40 cm hosszúságot is. Kerekded virágai legtöbbször fehérek vagy sárgák, akadnak azonban kivételek, egyik alfaja például, az Eucalyptus caesia vörös színű.   A növény felhasználása komoly múltra tekint vissza, hiszen már az ausztrál bennszülöttek is tudták, hogy a levele fertőtleníti és gyógyítja a sebeket, ezért a sérült területeket eukaliptusz levéllel kötözték be. Az eukaliptusz hatóanyagainak köszönhetően sikerrel alkalmazható a légúti megbetegedések gyógyításában, a belőle készült olaj ugyanis cineolt tartalmaz, amely remek köptető, görcs- és nyákoldó, antiszeptikus és hűsítő hatású, csökkenti a köhögési ingert és megkönnyítit a legzést.

Eukaliptusz
Eukaliptusz

Az olajat egyébként úgy nyerhetjük ki, ha a fiatal hajtásokat vízgőzzel desztiláljuk. Bár felhasználása kétségtelenül olaj formájában a legelterjedtebb, akadnak kertészek, akik a növény forgalmazásával is foglalkoznak. A levelekből készíthető továbbá tea, de számos táplálékkiegészítő is, melyek elsősorban a hurutos betegségek kezelésében bizonyulnak hatékonynak, azonban érdemes emellett megemlíteni még az eukaliptusz jótékony, erősítő hatását is az immunrendszerre nézve. Az eukaliptusz igencsak sokoldalú növény. A leveleiből készült kivonattal külsőleg alkalmazva keléseket és sebeket is ápolhatnak. Fertőtlenítő hatása miatt az olajat a fogászatban is használják szájöblítésre. A fa olaja vírusölő tulajdonsága révén könnyedén felveszi a harcot azokkal a kórokozókkal, amelyek különböző bőr- és légzőszervi betegségeket okoznak. Az eukaliptusz olaj kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.