Az energiaitalok káros hatásai

Manapság egyre inkább elterjedtek a különféle energiaitalok a fiatalok körében, melyek megannyi káros hatással terhelik a fiatal szervezetet. A sok tanulás és szórakozás miatt néha csak az energiaitalok segítenek, hogy hosszabb ideig éber maradjon egy diák és késő éjszakáig tanuljon, viszont ami még rossza, hogy sokat csupán szórakozásból fogyasztják alkohollal keverve, hogy így fokozottabb hatást érjenek el.

[wp_ad_camp_1]

A sok bejelentés miatt, ami az energiaitalok miatt történt a múlt évben elkezdődtek a felmérések, azaz 2011. november 1. óta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatosan gyűjti és dolgozza fel az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Elkészült így az egy év mérlege, mely felettébb figyelemreméltó adatokat tartalmaz, hiszen nem kevesebb mint 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital fogyasztás miatt fellépő rosszullétről. Az összegyűjtött adatokban szerepet vállalt az Országos Mentőszolgálat, az orvosi ügyeletek, a védőnők, sőt az iskolák is. Ezen visszajelzések alapján a bejelentések 19 százaléka érintette a lányokat és 81 százaléka a fiúkat. Az elfogyasztott energiaital mennyisége a két decilitertől egészen a 3 literig is terjedt, ami már rendkívül káros mellékhatásokat idézhet egy fiatal szervezetben.

Energia italok
Energia italok

A vizsgáltaok továbbá azt is kimutatták, hogy az esetek egynegyedében alkoholfogyasztás is párosult az energiaital mellé. Az olyan személyeknél akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét vagy más magasabb koffeintartalmú italt, nem szokta meg a szervezet a koffeint, így egy hirtelen nagyobb mennyiségben bevitt koffein adag túladagoláshoz is vezethet. Ponotsan ezért megdöbbentő a felmérés eredménye, hogy a bejelentések a rosszullétről 77 százalékben 18 év alatti fiataltól érkeztek, tehát mintha csak nem lettek volna tisztában a veszéllyel. Folyamatosan ügyelni kell a gyermekekre és minimalizálni vagy leginkább teljesen megtiltani 18 év alatt az energiaitalok fogyaszását számukra.