Az emelkedő hőmérséklet a változó éghajlaton megváltoztatja a fotoszintézist

Az éghajlatváltozással foglalkozó agrártudósok gyakran arra összpontosítanak, hogy a légköri szén-dioxid-szint növekedése hogyan befolyásolja a növények hozamát. De a hőmérséklet emelkedése valószínűleg bonyolítja a képet – állítják a kutatók a téma új áttekintésében.

[wp_ad_camp_1]

A Journal of Experimental Botany című folyóiratban megjelent áttekintés azt vizsgálja, hogy a magasabb hőmérséklet hogyan befolyásolja a növények növekedését és életképességét annak ellenére, hogy a fotoszintézis kulcsfontosságú eleme a légköri CO2 nagyobb rendelkezésre állásának. A túlzott hő csökkentheti a fotoszintézist elősegítő enzimek hatékonyságát, és gátolhatja a növények képességét a CO2 felvétel és a vízveszteség szabályozásában – írják a kutatók. A szerkezeti jellemzők miatt a növények jobban vagy kevésbé érzékenyek lehetnek a hőterhelésre. Az ökoszisztéma-attribútumok – például a növények mérete és sűrűsége, a levelek elrendezése a növényeken vagy a helyi légköri viszonyok – szintén befolyásolják, hogy a hő hogyan befolyásolja a terméshozamot. Az áttekintés ismerteti a legújabb tudományos erőfeszítéseket e kihívások kezelésére.

„Fontos, hogy ezeket a kérdéseket átfogóan megértsük – az egyes levelek biokémiájától kezdve az ökoszisztéma-szintű hatásokig – ahhoz, hogy ezeket a problémákat valóban tájékozottan kezeljük” – mondta Caitlin Moore vezető szerző, a a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem Fenntarthatósági, Energetikai és Környezetvédelmi Intézetének munkatársa. „Történelmileg nagy hangsúlyt fektettek a CO2 növekedésére és a növényekre gyakorolt ​​hatásaira” – mondta a társszerző. Carl Bernacchi, a növénybiológia és a növénytermesztés professzora, valamint a Carl R. Woese Genombiológiai Intézet munkatársa az Egyesült Államokban. „Ez egy fontos tényező, mert a szén-dioxid-koncentrációt hatalmas mértékben megváltoztatjuk.