Az emberek, az elefántok és az oroszlánok közötti konfliktusok nagy kockázata

Az elefántok és az oroszlánok olyan ikonikus fajok, amelyek jelentős összegeket gyűjtenek a természetvédelemhez. Jelentős veszélyt jelentenek azonban az emberekre, a növényekre és az állatállományra is, és maguk is kihalással fenyegetik egymást.

[wp_ad_camp_1]

A Nature Communications folyóiratban megjelent új cikkben a tudósok meghatározták azokat a területeket, amelyek a leginkább veszélyeztetettek az emberek, valamint az afrikai elefántok és oroszlánok közötti konfliktusok számára. Becsülték továbbá az emberek és a vadon élő állatok közötti konfliktusok csökkentésére szolgáló jó minőségű kerítések építésének és karbantartásának beruházásainak megtérülését is. Enrico Di Minin docens, aki ennek a cikknek a szerzője, és a Helsinki Egyetemen az Interdiszciplináris Természetvédelmi Tudomány Helsinki Laboratóriumát vezeti, kiemeli, hogy az elefántokra és az oroszlánokra gyakorolt ​​emberi nyomás rendkívül magas. „Megállapítottuk, hogy az afrikai oroszlánokat és elefántokat tartalmazó területek 82% -a jelentős emberi nyomással rendelkező területekkel szomszédos” – mondja Di Minin.

A súlyos konfliktusveszélynek kitett területek (nagy sűrűségű ember-, növény- és szarvasmarhasűrűségű területekként definiálva) e fajok körzetének 9% -át teszik ki, és 18 országban találhatók, ahol a fajok 74% -a, illetve 41% -a található. Az afrikai erdő- és szavannaelefántokat a közelmúltban a kritikusan veszélyeztetett és veszélyeztetett kategóriába sorolták az IUCN fajok vörös listáján, míg az afrikai oroszlánokat veszélyeztetettként tartják számon. Az emberi tevékenységek jelentik a legnagyobb veszélyt ezekre a fajokra, különösen az oroszlánok megtorló megölése az állatállomány veszteségére, az elefántok pedig a terméskárosodásokra. Az elefántok és az oroszlánok évente több száz embert ölnek meg. „Megállapítottuk, hogy az elefántok és az oroszlánok most azokon a helyeken fordulnak elő leginkább, ahol az emberi népsűrűség a legkisebb.”