Az elektronikus berendezések és a hideg

Számos olyan elektronikus berendezést használunk, amelyek fokozottan érzékenyek az extrém hidegre. Gondoljunk az okostelefonokra, noha ezeket a legtöbb esetben a saját testhőnkkel védjük meg, de a fényképezőgépek, a laptopok, az MP3 lejátszók is veszélyben lehetnek. A GPS berendezések a hideg garázsokban fokozott veszélynek vannak kitéve a téli éjszakákon.

[wp_ad_camp_1]

Az elektronikus berendezések alapvetően nem az alacsony hőmérsékletre, hanem az alacsony hőmérséklet által okozott páralecsapódásra lehetnek érzékenyek. A probléma a legtöbb esetben a nagy hőmérséklet változás miatt következik be; például a fényképezőgépek fokozottan érzékenyek lehetnek, így a legjobban úgy védhetjük meg őket, ha egy időre a köztes hőmérséklettel rendelkező helyiségben – általában az előszobában – tartjuk őket. Telefonok esetében is veszélyes lehet a bepárásodás. Ha úgy ítéljük meg, hogy a páraképződés veszélyes méreteket öltött, kapcsoljuk ki, vegyük ki belőle az aksit és szilikátgél segítségével szárítsuk ki. Ha ezzel megvagyunk, újra bekapcsolhatjuk a készüléket. A nagyobb mérettel rendelkező elektronikus berendezéseket – például a laptopokat – csak akkor helyezhetjük üzembe, ha már felvették a szoba hőmérsékletét és nem látjuk párásodás nyomát.

Elektromos vezeték
Elektromos vezeték

A hideg közvetett és közvetlen hatásaitól is megvédhetjük az elektronikus berendezéseinket megfelelő táskák és tokok használatával. Szerencsére ma már szinte szaküzletben kaphatunk úgynevezett polár táskákat, amelyek tökéletes megoldást jelentenek a téli hideg időszakban. Az elemek fokozottan érzékenyek a hideg hőmérsékletre; ha mindenképpen szükségünk van a telefonunkra vagy a táblagépünkre, az esetben tartsunk magunknál tartalék elemet. Így mindig biztosan elérhetők maradhatunk.