Az éghajlatváltozás hatással van az egészségre

A tudósok megfigyelték az évszakok változását: melegebbek a telek, korábban érkezik a tavasz, így hosszabb a pollen szezon is. Ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy az emelkedő széndioxid szint is megváltoztatta a parlagfű pollent, így még allergénné téve azt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azoknak, akik allergiásak, néha le kell mondjanak a futásról, és ilyenkor inkább tornaterembe vonulni.

[wp_ad_camp_1]

Az éghajlatváltozás viszont nemcsak az allergiára van hatással, hanem számos más egészségügyi kérdést is felvet, az érrendszeri betegségektől kezdve a vesén át egészen a magas lázig, miközben fokozza a depresszió és a szorongás kialakulását is. Első lépésként arról kell meggyőződni, hogy a gyógyszer szolgáltatók tudatában legyenek annak, hogy az éghajlatváltozás egy igazi jelenség, és így még óvatosabbnak kell lenniük, hiszen vannak olyan gyógyszerek és antidepresszánsok, amelyek ilyenkor csak rontanak a helyzeten. A válasz az lehet, hogy gyakrabban vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, és tartsa magát a megszabott időkorlátokhoz nyári napokon.

Éghajlat
Éghajlat

A kutatók elmagyarázták, hogy az olyan rovarok, mint a szúnyogok gyorsabban szaporodnak, ha meleg van, viszont kis mennyiségű eső elpusztíthatja még a lárvákat is. Miami-ban például egy szúnyogirtó részlet azon dolgozik, hogy kitakarítsa az összes elhagyatott helyet és medencét, ahol a betegséghordozó szúnyogok élhetnek.  Szerte a világon tudósok kísérleteznek dúsított növényekkel (Japánban olyan salátát és más zöldségeket termesztenek, amelyek állítólag több C-vitamin, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak) bár ezek a dúsított ételek eléggé kimentek a divatból az évek során az organikus élelmiszer mozgalom miatt, most viszont nagyobb szükség lehet egy változatos étrendre, tele kalciummal, fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek meghatározóak lehetnek az éghajlatváltozás súlyosbodásakor.