Az ateroszklerózis: az artériákban történő vizsgálatok kimutatják gyulladást

Mire a plakkok kialakultak az artériákban, az ateroszklerózis, amely szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, már folyamatban van. Most, a fejlett képalkotási technológiával az artériás gyulladás észlelésére, a tudósok először találtak módot arra, hogy nyomon kövessék az állapotot a plakkok kialakulása előtt. A tudósok fejlett MRI-t használnak az atherosclerosis előre jelzésére.

[wp_ad_camp_1]

A fejlett technológia az atherosclerosis jobb diagnózisához és kezeléséhez vezet, mondják a tanulmány kutatói, akik a Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) spanyolországi intézetében dolgoznak. Bár a tudósok mostanában úgy értelmezik az ateroszkleróziszt, mint egy tartós, gyulladásos betegség, nem világos, hogy milyen mértékű gyulladások léteznek, és hogyan alakulnak ki a betegség korai szakaszában. A közelmúltbeli tanulmány ezt a hiányosságot a pozitron emissziós tomográfia / mágneses rezonancia képalkotás (PET / MRI) előrehaladott formájának felhasználásával határozza meg az artériás gyulladás kezdetének kimutatására azokban az emberekben, akiknek néhány artériájukban már volt néhány ateroszklerotikus plakk.

A tanulmány része a korai szubklinikai ateroszklerózis (PESA) progressziójának, amely az ateroszklerózis előtti tüneteket vizsgáló szakaszát vizsgálja több mint 4000 középkorú alkalmazottnál, akik a spanyolországi Madridban található Banco de Santander csoportban dolgoznak. Az első tanulmány szerzője, Leticia Fernández-Friera, aki a CNIC kardiológusa és a HM Monteprincipe Madrid egyetemi kórházában dolgozik, azt állítja, hogy megvizsgálták a nyaki artériákat, amelyek a vért a fejbe továbbítják, valamint az iliofemorális artériákat, amelyek vérellátást biztosítanak a lábaknak. A fejlett képalkotó technológiát alkalmazva a csapat csak a már kialakult plakkok mintegy 10 százalékában talált gyulladást.