Az antitestek blokkolják a sejtekben a SARS-CoV-2 által okozott fertőzést

A COVID-19 világjárvány gyorsan elterjedt az egész világon, több mint 3,3 millió embert fertőzve világszerte, és eddig több mint 235.000 embert ölt meg. „Egy nemrégiben készített kutatás arra a munkára épül, amely során csoportunk a SARS-CoV elleni antitestekkel foglalkoztak, amelyek 2002/2003-ban alakultak ki” – mondta Berend-Jan Bosch, egyetemi docens, az Utrechti Egyetem kutatási vezetője és a Nature Communications-ben megjelent tanulmány szerzője.

[wp_ad_camp_1]

„A SARS-CoV antitestek ezen gyűjteményének felhasználásával olyan antitestet azonosítottunk, amely semlegesíti a SARS-CoV-2 fertőzést a tenyésztett sejtekben. Egy ilyen semlegesítő antitest képes megváltoztatni a fertőzés folyamatát a fertőzött gazdaszervezetben, kész támogatni a vírus eltávolítását vagy megvédeni a fertőzött személy, aki ki van téve a vírusnak. „Dr. Bosch megjegyezte, hogy az ellenanyag olyan doménhez kötődik, amely mind a SARS-CoV, mind a SARS-CoV-2 vírust képes semlegesíteni”. Az antitest ezen keresztneutralizáló tulajdonsága nagyon érdekes, és arra utal, hogy potenciálisan enyhítheti a jövőben megjelenő rokonvírusok által okozott betegségeket.”

„Ez a felfedezés nagyon jó alapot nyújt további kutatásokhoz, amelyek jellemzik ezt az antitestet, és megkezdik a fejlesztését potenciális COVID-19 kezelésként” – mondta Frank Grosveld, a tanulmány társvezetője, a rotterdami Erasmus Orvosi Központ Sejtbiológiai Akadémia professzora és a Harbor BioMed alapító tudományos igazgatója. „A munka során felhasznált antitest teljesen humán, lehetővé téve a fejlődés gyorsabb előrehaladását és csökkentve az immunrendszerrel kapcsolatos mellékhatások lehetőségét.” A konvencionális terápiás antitesteket először más fajokban fejlesztették ki, majd tovább kell dolgozzanak ezeken, hogy kell, hogy „humanizálják” őket. Az antitestet a Harbor BioMed H2L2 transzgenikus egér technológiájával állították elő.