Az Alaszkai malamut mint házi kedvenc

A sokszor csak malamut néven emlegetett alaszkai kutyafajta egy sarkvidéki törzsből került kitenyésztésre. Történetét tekintve az egyik legrégebbi szánhúzó kutyának számít, kipusztulásuk megakadályozása a Seeley tenyésztő házaspár nevéhez köthető, akik az 1920-as években fáradoztak azon, hogy a több területen is eredményesen bevethető állatok ma is társaink legyenek.

[wp_ad_camp_1]

A mély mellkassal, és masszív, robosztus testtel rendelkező kutyafajta évszázadok óta sokat volt emberek társaságában, és ez jellemén is megmutatkozik. Bár házőrzőnek szinte teljesen alkalmatlan barátságos jelleme miatt, de a gyerekekkel biztosan kiválóan kijön majd. Nem így tesz azonban más állatokkal, hiszen előszeretettel érezteti dominanciáját. A malamut rendkívül tiszta állat, rengeteget mosakszik, sokszor még a macskák szokásait is megszégyenítve. Mivel sok szőre van, így a vedlési időszakokban érdemes rásegíteni kicsit a rendszeres bundaápolásra, méghozzá speciális kefék segítségével. A malamut már fiatal korától sok odafigyelést és fegyelmezést igényel, ám ha a következetes bánásmóddal tanítjuk meg számára, mit és hogyan szabad tennie, akkor olyan hű társat kapunk személyében, akivel az együttélés is zökkenőmentes lehet.

Alaszkai malamut
Alaszkai malamut

Az Alaszkai malamut háziasítása nem egy egyszerű feladat, hiszen ezt a kutyafajtát hatalmas súlyú szánok húzására tenyésztették ki. Ezek az állatok nem csak a hatalmas húzóerejük miatt, de az intelligenciájuk és az önállóságuk miatt is alkalmasak erre a feladatra, viszont az otthontartásban nehézkes feladatra szánjuk el magunkat, ha ezt a kutyafajt választjuk. A sok évtizedes tenyésztésnek köszönhetően hatalmasnak mondható a mozgásigényük, amit le is kell vezetniük sok mozgással, futással. Család centrikusak, de igyekeznek már az elején átvenni a családban az alfahím szerepét, amit időben észre kell vennünk.